Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες ήταν η αναμενόμενη άνοδος του ρεύματος των ευρωσκεπτικιστών και η παράλληλη τόνωση των εθνικιστικών φωνών. 
Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων είναι σύνηθες το φαινόμενο της ενίσχυσης των άκρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία του μεσοπολέμου. 
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της και να έχει ξεχάσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Η εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ δεν κατάφερε να επιτύχει την πραγματική οικονομική σύγκλιση των ευρωπαϊκών κρατών. Έτσι η έλευση του ευρώ, με καθυστέρηση μερικών ετών, έφερε τελικά στην επιφάνεια τις ανισότητες μεταξύ Βορρά – Νότου και βύθισε τον ευρωπαϊκό Νότο σε μία βαθειά ύφεση.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν σαφές παντού. Οι ευρωπαίοι πολίτες κουράστηκαν από την πολυετή ύφεση και θέλουν άμεση χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας και τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θεωρούν πλέον την επιβίωση του ευρώ θέσφατο. Προέχει η επιβίωση των λαών. 
Στην χώρα μας ειδικότερα, το μήνυμα των εκλογών ήταν ακόμη πιο σύνθετο και με περισσότερους αποδέκτες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλο την εξοντωτική υπερφορολόγηση, παραμένει όμως δύσπιστος και σε πολιτικούς σχηματισμούς που αδυνατούν να διαμορφώσουν ουσιαστικές προτάσεις και πολιτικές για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Παράλληλα δε, επιθυμεί την συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας. 
Ιδιαίτερης προσοχής θα πρέπει να λάβει ο τρόπος που ψήφισε η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα είναι αυτή που σήκωσε και σηκώνει όλο το φορολογικό φορτίο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο από τον συνδυασμό της κατάρρευσης των εισοδημάτων λόγω ύφεσης και των παράλογων φορολογικών επιβαρύνσεων. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου αποφάσισε στις ευρωοεκλογές να αγνοήσει τα διλήμματα και να αναζητήσει διέξοδο έκφρασης σε άλλα πολιτικά σχήματα.
Τα μηνύματα εστάλησαν. Το εάν έχουν παραληφθεί μένει να αποδειχθεί σύντομα. Η πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι οι ανακοινώσεις από τον κ. Ντράγκι, την επόμενη Πέμπτη 5 Ιουνίου, για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Εφόσον διαπιστώσουμε τα πρώτα δείγματα χαλάρωσης στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι μάλλον κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το μέλλον της Ευρώπης.

Μηνάς Παπαδάκης 

Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook