Μήνυμα σταθερότητος, συνέχειας και αποφασιστικότητος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, επιχειρεί να στείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που επιμένει στο τρίπτυχο «πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, διορθωτικές κινήσεις και μέτρα ανακούφισης των πολιτών, αλλά και έξωθεν νέα βοήθεια -με βάση τις δεσμεύσεις των εταίρων- για επίτευξη των στόχων του προγράμματος».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα σχόλια της αντιπολίτευσης, τα οποία πυροδότησαν οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «παραμονή» της Ελλάδας στο ευρώ μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν θα παίξει «στα ζάρια» τις θυσίες του ελληνικού λαού. Στόχευε να δώσει απάντηση με πολλούς αποδέκτες, καθώς απευθύνεται ταυτόχρονα:
-στον ΣΥΡΙΖΑ και όσους επιμένουν στην «αντιμνημονιακή» ατζέντα.
-στους «θορυβούντες» αμφισβητίες της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου που ζητούν άρδην αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
-στην αγορά και στην ελληνική κοινή γνώμη που παρακολουθεί με απορία τις αλλαγές κατεύθυνσης της κυβέρνησης.
-στο Βερολίνο και τους ευρωπαίους εταίρους που πιέζουν περισσότερο την Αθήνα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την άνοδο στις χώρες τους των δυνάμεων που ζητούν να μην δοθεί άλλη βοήθεια προς την Ελλάδα (\”οι Γάλλοι για τους Γάλλους\” κλπ).
«Παιχνίδι» για νέο «πακέτο»
Ειδικά ως προς τον κ. Σόιμπλε και τους Ευρωπαίους αμφισβητίες, που εμμέσως πιέζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό επαναφέροντας εκ νέου το δίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», η αντίδραση της Αθήνας και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν σαφής, άμεση και αυστηρή:
1ον: «Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά η αναφορά στις «θυσίες» που έχουν σφραγίσει τις αποφάσεις των Ελλήνων για το μέλλον του τόπου, κάνει να φαντάζει αήθης και υστερόβουλη, η εκ νέου αμφισβήτηση και ανακίνηση της απειλής από τον κ. Σόιμπλε, για το τι θέλει, τι έχει ανεχτεί και τι έχει επιτύχει ως τώρα η χώρα και ο ελληνικός λαός.
2ον: Δεν θα υπάρξει ανάγκη νέου δανείου (και άρα νέου \”Μνημονίου\”), λέει η Αθήνα, εφόσον επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το περίσσευμα των κεφαλαίων του ΤΧΣ για τις τράπεζες.
Εκεί φαίνεται πως κρύβεται το μυστικό των νέων τριβών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες με τους δανειστές: ενώ δηλαδή το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει ότι υπάρχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης και επιμένει να παραμείνει το κεφάλαιο σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών βάζει και αυτά τα λεφτά στον «λογαριασμό», προκειμένου να μην χρειαστεί να ζητήσει επιπλέον βοήθεια.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Σόιμπλε εμμέσως δέχεται την εκτίμηση αυτή, καθώς, στην συνένετυξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, υπολογίζει σε μονοψήφιο νούμερο, τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστεί επιπλέον η χώρα μας για να «κλείσει» το χρηματοδοτικό κενό. Εφόσον οι ανάγκες είναι κάτω των 10 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα καλυφθούν άμεσα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το «περίσσευμα» του ΤΧΣ και, το όποιο υπόλοιπο, από την ταχύτερη επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές.
3ον: Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι επειδή ο κ. Σόιμπλε ζητά περισσότερο «αίμα» για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στο Focus αλλά επειδή «η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας».
4ον: Περιθώριο για φοροελαφρύνσεις υπάρχει, θα πάρουν χρόνο όμως και δεν θα είναι αποτέλεσμα αντίδρασης «εν θερμώ» αλλά θα συνδυαστούν με τις επιδόσεις της χώρας. «Εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού» τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ που «σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα» όπως αναφέρει.
«Γραμμή» Στουρνάρα
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει τον τόνο ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας. Η ανακοίνωση επισήμως απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί μετεκλογικής «επιστροφής στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα», αλλά επί της ουσίας αποτελεί αντίδραση της Αθήνας στις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο περιοδικό Focus, ανακίνησε χθες εκ νέου την πιθανότητα νέας δανειακής στήριξης προς τη χώρα μας, ενώ χαρακτήρισε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για να παραμείνουν οι Ελληνες στην ευρωζώνη.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι, τυχόν πρόσθετη βοήθεια, θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ. «Μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό, σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα, άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε δε ότι «το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι\’ αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αν και η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά χρηματοδοτικό κενό περί τα 13 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Το Ταμείο φέρεται να «αβαντάρει» τη λύση του τρίτου δανείου από την ευρωζώνη, προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό, καθώς τα στελέχη του δεν βλέπουν με καλό μάτι την αξιοποίηση των έως και 11 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τις εγχώριες τράπεζες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook