Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να γίνει η εκκαθάριση του νέου Φόρου Ακινήτων, ενώ η α\’ δόση του οποίου θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Με τον νέο Φόρο Ακινήτων επέρχεται μείωση του φορολογικού βάρους σε σύγκριση με το Έκτακτο Τέλος, ωστόσο παραμένει η στρέβλωση από τον υπολογισμό και του νέου φόρου με βάση τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες του 2007.
Σύμφωνα με το Mega, στα κτίρια εκτιμάται ότι επέρχεται μείωση φόρου 4,4% έως 21,6% -δηλαδή 16% κατά μέσο όρο- σε σχέση με Έκτακτο Τέλος. Ο Συμπληρωματικός φόρος έχει υψηλότερο κατά 100.000 ευρώ αφορολόγητο από τον ΦΑΠ και χαμηλότερους συντελεστές.
Τα αγροτεμάχια φορολογούνται για πρώτη φορά, ενώ ο φόρος πενταπλασιάζεται αν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία.
Τα οικόπεδα φορολογούνται ξεχωριστά από τα κτίσματα, κάτι που φέρνει επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες με μονοκατοικίες χωρίς κάλυψη του συντελεστή δόμησης. Τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 και έτσι η φορολόγηση του ακινήτου θα γίνει επί της πραγματικής επιφάνειας.
Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.
Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.
Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.
Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο Συμπληρωματικός Φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).
Στα Οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.
Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook