Καινοτόμες και φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών δημιουργεί ο Δήμος Ηρακλείου στο χώρο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης κατά την υπογραφή της Σύμβασης με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που θα αναπτύξει και τα κατάλληλα υπερσύχρονα διαδραστικά συστήματα στο νέο κτίριο.
Η Σύμβαση του έργου που υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου κ.Κώστα Στεφανίδη είναι προϋπολογισμού 44.370 ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου.
Όπως επεσήμανε ο κ.Κουράκης η νέα τεχνολογία και τα πρωτότυπα συστήματα πληροφόρησης που θα εγκατασταθούν θα προσελκύσουν και τους νέους καθιστώντας τη Βικελαία ένα ζωντανό κύτταρο Πολιτισμού και γνώσης 
Ο κ.Στεφανίδης τόνισε στις δηλώσεις του ότι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) ερευνά, μελετά και αναπτύσσει πρωτότυπα διαδραστικά συστήματα πληροφόρησης τα οποία αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής.
Θα προσφέρουμε ,συνέχισε, αφενός τεχνογνωσία και αφετέρου θα ενσωματώσουμε τα πρωτότυπα εφαρμοσμένα αποτελέσματα των ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του ΙΤΕ-ΙΠ, σε κατάλληλο εξοπλισμό που θα παρέχει ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την εγκατάσταση των διαδραστικών αυτών πληροφοριακών συστημάτων στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης 

Τα Διαδραστικά συστήματα προς εγκατάσταση στη Βικελαία Βιβλιοθήκη 

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, θα εγκατασταθούν 22 διαδραστικά πληροφοριακά συστήματα στο ανακαινιζόμενο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. 

1. Διαδραστική Συλλογή Εικόνων και Βίντεο

Στόχος του συστήματος είναι να προσφέρεται η δυνατότητα σε περαστικούς να έχουν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο δυναμική πρόσβαση σε πολυμεσικό υλικό σχετικά με τη Βικελαία χωρίς καν να απαιτείται να εισέλθουν στο κτίριο. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό, εκδόσεις, πληροφορίες, κλπ.
Το σύστημα αποτελείται από μια οθόνη μεγάλου μεγέθους στην οποία παρουσιάζεται μια επιλογή από πολυμεσικές πληροφορίες (π.χ., εικόνες, βίντεο). Οι χρήστες κινώντας το χέρι τους στον αέρα (δίχως να απαιτείται δηλαδή να αγγίξουν την οθόνη) μπορούν να πλοηγηθούν στις πληροφορίες και να επιλέξουν να δουν περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες από αυτές. 
Θα τοποθετηθούν τέσσερα (4) συστήματα Διαδραστικής Συλλογής Εικόνων και Βίντεο στη στοά της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

2. Έξυπνες Αλληλεπιδραστικές Πινακίδες

Στόχος του συστήματος είναι να προσφέρεται δυναμική πρόσβαση σε πολυμεσικές πληροφορίες σχετικές με τη Βικελαία σε όσους βρίσκονται μέσα στο κτίριο. 
Η λειτουργικότητα και το περιεχόμενο κάθε έξυπνης αλληλεπιδραστικής πινακίδας είναι προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά και ανάγκες του εκάστοτε χώρου τοποθέτησης και θα προσφέρει ποικιλία θεμάτων, όπως χρηστικές πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη και το κτίριο, διασύνδεση με την ηλεκτρονική δανειστική βιβλιοθήκη, αποστολή e-mail με ενδιαφέροντα βιβλία, πολυμεσικές πληροφορίες για το περιεχόμενο από προθήκες και εκθέματα κ.α.
Θα τοποθετηθούν δέκα (10) Έξυπνες Αλληλεπιδραστικές Πινακίδες σε διάφορους χώρους της βιβλιοθήκης. 

3. Διαδραστικός Πίνακας Ανακοινώσεων

Στόχος του συστήματος είναι η παρουσίαση μιας συνεχούς ροής νέων και ανακοινώσεων που αφορούν τη βιβλιοθήκη και τις δραστηριότητες της.
Το σύστημα περιλαμβάνει μια μεγάλη κάθετη οθόνη αφής όπου παρουσιάζεται μια συνεχής ροή ανακοινώσεων ποικίλου περιεχομένου. Το χαρακτηριστικά κάθε ανακοίνωσης (π.χ., μέγεθος, χρώμα, διάρκεια παρουσίας) προσαρμόζονται αυτόματα με βάση σημασιολογικά στοιχεία όπως σπουδαιότητα, ημερομηνία έναρξης/λήξης, διάρκεια «ζωής», φορέας, κλπ.
Θα τοποθετηθεί ένας (1) Διαδραστικός Πίνακας Ανακοινώσεων απέναντι από την κεντρική είσοδο της βιβλιοθήκης.

4. Πανόπτης

Στόχος του συστήματος είναι η παρουσίαση ψηφιακού καταλόγου βιβλίων εμπλουτισμένων με πολυμεσικό περιεχόμενο. 
Θα τοποθετηθούν δύο (2) συστήματα: ένα στο χώρο υποδοχής και ένα στο παιδικό τμήμα.
Στο χώρο υποδοχής το σύστημα θα παρουσιάζει τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεων της Βικελαίας, ενώ στο παιδικό τμήμα παιδικά βιβλία και θέματα σχετικά με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το σύστημα περιλαμβάνει 2 οθόνες αφής. Στη μία οθόνη εμφανίζεται το εξώφυλλο του βιβλίου ενώ στη δεύτερη σχετικές πληροφορίες. Οι χρήστες μπορούν να «ξεφυλλίσουν» το περιεχόμενο του συστήματος είτε χρησιμοποιώντας τις οθόνες αφής, είτε με πιο παιγνιώδη τρόπο, π.χ., φυσώντας ένα ανεμομυλάκι. Οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται μέσω e-mail. 

5. Μεγάλο Διαδραστικό Τραπέζι 

Στόχος του συστήματος είναι η ελεύθερη ενασχόληση παιδιών 6 ετών και άνω και η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βικελαίας.
Το σύστημα προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, προσαρμοσμένες σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες παιδιών. Οι δραστηριότητες αυτές υποστηρίζουν αφενός την \”ελεύθερη\” ενασχόληση των παιδιών και αφετέρου τα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βικελαίας. Οι δραστηριότητες έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικό με τα βιβλία και τους συγγραφείς και περιλαμβάνουν: 
• Επαύξηση πραγματικών βιβλίων με σχετικές ψηφιακές πληροφορίες
• Διαδραστικές χρονογραμμές για συγγραφείς και έργα
• Παζλ
• Επαυξημένα επιτραπέζια παιχνίδια
• Ζωγραφική
• Κουίζ
Θα τοποθετηθεί ένα (1) Μεγάλο Διαδραστικό Τραπέζι στον παιδικό χώρο της βιβλιοθήκης.

6. Παιδικό Διαδραστικό Τραπέζι 

Στόχος του συστήματος είναι η ελεύθερη ατομική ενασχόληση παιδιών ηλικίας 3-6 ετών και η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βικελαίας.
Το σύστημα προσφέρει ποικίλες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες για παιδιά 3-6 ετών, οι οποίες επιτρέπουν την \”ελεύθερη ενασχόληση και υποστηρίζουν τα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βικελαίας. Οι δραστηριότητες έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικά με τα βιβλία και τους συγγραφείς και περιλαμβάνουν: 
• Επαύξηση πραγματικών βιβλίων με σχετικές ψηφιακές πληροφορίες 
• Παζλ
• Επαυξημένα επιτραπέζια παιχνίδια
• Ζωγραφική
• Παιχνίδια μνήμης
• Παιχνίδια με κάρτες
Θα τοποθετηθεί ένα (1) Παιδικό Διαδραστικό Τραπέζι στον παιδικό χώρο της βιβλιοθήκης.

7. Επαυξημένο Γραφείο Μελέτης

Στόχος του συστήματος είναι η υποστήριξη αναγνωστών / μελετητών στο χώρο του αναγνωστηρίου.
Το σύστημα περιλαμβάνει ένα σταθμό εργασίας με οθόνη αφής και κάμερα υψηλής ανάλυσης. Οι αναγνώστες θα μπορούν να δημιουργούν δυναμικά αντίγραφα σελίδων ή αποσπασμάτων που τους ενδιαφέρουν. Παράλληλα, θα μπορούν να κρατούν ψηφιακά τις δικές τους σημειώσεις που θα συνδέονται με τα αντίγραφα. Έτσι θα δημιουργούν προσωπικά ηλεκτρονικά σημειωματάρια, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση και μέσω Διαδικτύου.
Θα τοποθετηθούν δύο (2) Επαυξημένα Γραφεία Μελέτης στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης.

8. Σύστημα Αναμετάδοσης και Πληροφόρησης

Στόχος του συστήματος είναι η αναμετάδοση εικόνας από την αίθουσα εκδηλώσεων και η παροχή συμπληρωματικών διαδραστικών πληροφοριών. 
Το σύστημα αποτελείται από δύο μεγάλες οθόνες. Η μία οθόνη θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα αναμετάδοσης εικόνας από το εσωτερικό της αίθουσας, προβάλλοντας σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας είτε ζωντανή μετάδοση κάποιας εκδήλωσης, ή βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα εκδηλώσεων. Η άλλη οθόνη θα παρέχει συμπληρωματική πληροφορία στους παρευρισκόμενους ανάλογα με το περιεχόμενο προβολής της πρώτης οθόνης (για παράδειγμα το όνομα και ένα σύντομο βιογραφικό κάποιου ομιλητή).
Θα τοποθετηθεί ένα (1) Σύστημα Αναμετάδοσης και Πληροφόρησης έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook