Κόρη του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιωάννη Κολλάρο στον ιστορικό οίκο που ίδρυσε ο Γεώργιος Κασδόνης το 1885, η Μαρίνα ή Μάνια Καραϊτίδη ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1972, ανοίγοντας τον δρόμο σε νεώτερους πεζογράφους και δημιουργώντας καινούργιες σειρές ξένης λογοτεχνίας με έγκριτους μεταφραστές. 
Στη φάση του ανοίγματος προς τους νεώτερους, η «Εστία» περιέλαβε στο δυναμικό της πεζογράφους όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Χρήστος Βακαλόπουλος, ο Χ. Α. Χωμενίδης και ο Φαίδων Ταμβακάκης.
Επί των ημερών της Μ. Καραϊτίδη δόθηκε επίσης καινούργια ώθηση στο Βιβλιογραφικό Δελτίο της «Εστίας», που άρχισε να κυκλοφορεί τέσσερις φορές τον χρόνο, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκδόσεων που εισέρχονταν προς πώληση στο «Βιβλιοπωλείον της ‘’Εστίας’’». 
Το 1978 η Μ. Καραϊτίδη μετέφερε το βιβλιοπωλείο από την ιστορική του έδρα, που βρισκόταν στη Σταδίου, στην οδό Σόλωνος, δημιουργώντας τη βιβλιοαγορά που ξέρουμε σήμερα (τότε στην περιοχή βρίσκονταν ελάχιστα βιβλιοπωλεία). Το γραφείο της στο βιβλιοπωλείο της Σόλωνος υπήρξε για δεκαετίες μια ζωντανή κυψέλη για τον κόσμο της λογοτεχνίας, φιλοξενώντας πεζογράφους, ποιητές, κριτικούς και πανεπιστημιακούς, που συγκεντρώνονταν καθημερινά εκεί για να κουβεντιάσουν όλα τα ζητήματα της συντεχνίας.
Η Μ. Καραϊτίδη δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των εκδοτικών επιχειρήσεων σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκδόσεις παρέμεναν αυστηρά ανδροκρατούμενες. Για την προσφορά της τιμήθηκε το 2000 με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας από τη Γαλλική Δημοκρατία ενώ πριν από μερικά χρόνια τιμήθηκε και με το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω».

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook