Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό συμμετείχε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το θέμα των οποίων φέτος είναι «Μουσεία και Μνήμη».

Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος έδωσε διάλεξη με τίτλο «Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου».

Η ιστορία που συνδέει τον συγγραφέα με τον ποντιακό ελληνισμό

Το 1919, ο Καζαντζάκης διορίστηκε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως και ανέλαβε να φροντίσει για τον επαναπατρισμό των υπό διωγμό Ελλήνων του Πόντου. Εκείνος ο διωγμός των Ελλήνων, από το κεμαλικό καθεστώς αυτή τη φορά, υπήρξε από τους πιο άγριους και αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Το καλοκαίρι, ο Καζαντζάκης αναχώρησε για τον Καύκασο επικεφαλής της αποστολής, στην οποία συμμετείχαν ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης, ο Γιάννης Αγγελάκης, ο Γιάννης Κωντανταράκης, ο Γιάννης Σταυριδάκης (από το Υπουργείο Εξωτερικών) και ο Γιώργης Ζορμπάς, ο μυθιστορηματικός «Αλέξης». Μέσα σε 15 μήνες φρόντισε για την περίθαλψη και τη μεταφορά 150.000 προσφύγων, τους οποίους εγκατέστησε στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Πρώτη φορά», λέει ο ίδιος, «παρουσιάζουνταν στη ζωή μου η ευκαιρία να μπω στην πράξη και να μην έχω πια να παλεύω με θεωρίες κι ιδέες και Χριστούς και Βούδες, παρά με ζωντανούς, σάρκα και κόκκαλα, ανθρώπους».

«…έβλεπα γύρα μου άντρες και γυναίκες και μικρά παιδιά, να στριγμώνουνται, πεινασμένοι, απελπισμένοι, να με κοιτάζουν στα μάτια και να περιμένουν από μένα τη σωτηρία…»

Δείτε το βίντεο από τη διάλεξη του καθηγητή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook