Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Μίχαελ Ροτ, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί μια χαλάρωση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, εκφράζοντας την αντίθετη θέση από το CDU της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και στηρίζοντας κατ\’ αυτόν τον τρόπο την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Οι δαπάνες του μέλλοντος για την εκπαίδευση, για την έρευνα, για τις υποδομές και για την απασχόληση, πρέπει να εγγράφονται χωριστά από τις τρέχουσες δαπάνες του Κράτους (όπως αυτές υπολογίζονται) στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Εάν δεν συμβεί αυτό, οι υπερχρεωμένες χώρες δεν θα μπορέσουν καθόλου να επενδύσουν στο μέλλον τους» δήλωσε ο Ροτ, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και προδημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η συνέντευξη δημοσιεύεται την Τρίτη.

«Όταν μια χώρα θέλει να επενδύσει με τρόπο στοχευμένο και ακριβή στην απασχόληση ή την εκπαίδευση, εμείς δεν πρέπει να την εμποδίζουμε» είπε. Ο υπουργός τόνισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας όσον αφορά ορισμένες θέσεις του πρέπει να γίνει πιο… έξυπνο.

Οι δηλώσεις μοιάζουν να φέρνουν στην επιφάνεια τις διαφορές στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού αποτελούν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες.

Οι δηλώσεις του Ροτ έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του υπουργού Οικονομικών, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (από τις τάξεις του CDU), ο οποίος απέρριψε σε δηλώσεις του στο περιοδικό Focus το ενδεχόμενο κάθε «υποχώρησης» όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με τις δηλώσεις αυτές, ο Ροτ προσεγγίζει τις θέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας σχετικά με το ζήτημα.

Το Παρίσι έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι είχε αποκαλέσει τον Μάρτιο το σύμφωνο σταθερότητας «σύμφωνο ηλιθιότητας».
Η ΕΕ πρέπει να εμφανιστεί «ανοικτή» στο ενδεχόμενο μιας περαιτέρω παράτασης για την Γαλλία στις προθεσμίες για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων και ιδίως στην μείωση του δημόσιου ελλείμματος (3%), εκτίμησε ο Ροτ, ενώ έκρινε ότι «το Παρίσι αξίζει την υποστήριξή μας στη μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook