Ακόμα μια σύσκεψη με στόχο τη διεύρυνση των κριτηρίων και την ανεύρεση περισσότερων δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει σήμερα στις 14:00 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, του γ.γ Δημοσίων Εσόδων Χρήστου Χ.Θεοχάρη και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2013 που έχουν κατατεθεί έως σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια πριν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των νέων στοιχείων που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η ροή των αιτήσεων έχει μειωθεί, στοιχείο που δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμένου κονδυλίου ύψους 450 εκατ ευρώ, στο τέλος θα μείνει αδιάθετο.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, υπάρχει η σκέψη να δοθεί παράταση και μετά τις 30 Ιουνίου στην υποβολή των αιτήσεων, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει στη διάθεση του το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων και να επεξεργαστεί τότε τις απαιτούμενες αλλαγές των εισοδηματικών κριτηρίων.

Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επανεξετάσει τις αιτήσεις των περίπου 70.000 έως 80.000 “νέων” ανέργων οι οποίοι προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών που διέκοψαν τις δραστηριότητες τους μέσα στο 2013.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις των ανέργων που είτε έχουν απορριφθεί, είτε βρίσκονται ακόμα σε αναμονή θα επαναεξεταστούν ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αιτήσεις θα εγκριθούν και οι δικαιούχοι θα μπουν σε σειρά πληρωμής για τις 10 Ιουνίου ή τις 10 Ιουλίου.

Ωστόσο, ακόμα και με τους νέους ανέργους το κονδύλι δεν φαίνεται πως θα εξαντληθεί, για αυτό και θα ακολουθήσει δεύτερη φάση επανέλεγχων σε όσους έχασαν το επίδομα για μερικά ευρώ, αλλά και σε αυτούς που η αίτηση τους βρίσκεται ακόμα στην αναμονή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πληρωμή του επιδόματος και αυτής της κατηγορίας “νέων” δικαιούχων θα πάει για τις αρχές Ιουλίου.

Τότε αναμένεται να ξεκινήσει και η τρίτη φάση επανεξέτασης, η οποία θα αφορά τα όρια για τα εισοδηματικά κριτήρια. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αλλαγές στα κριτήρια θα γίνουν ανάλογα με το αδιάθετο κονδύλι και για αυτό θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η προκαθορισμένη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων βάσει των αρχικών κριτηρίων.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την “προχειρότητα” με την οποία επιλέχθηκαν τα εισοδηματικά όρια και τη βιασύνη να ανακοινωθεί η διανομή του μερίσματος προεκλογικά, απαντούσαν ότι το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι το κονδύλι ήταν συγκεκριμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα αύξησης του, αποφάσισε να ορίσει αρχικά πιο αυστηρά κριτήρια ώστε να μην υπάρξουν δικαιούχοι που δεν θα λάβουν το επίδομα.

capital.gr