Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τα Ελληνικά Πετρέλαια, που είναι ένας από τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους στην πώληση του ΔΕΣΦΑ (μαζί με το δημόσιο αποτελούν τους πωλητές του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου) η πιστοποίηση που έδωσε η ΡΑΕ είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η πιστοποίηση αυτή, με απλά λόγια σημαίνει ότι η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή διαπιστώνει πως ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας. Γιατί η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής;

Τα δύο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar είναι εάν: πρώτον εάν ο ΔΕΣΦΑ ως εταιρεία συμμορφώνεται με το κοινοτικό δίκαιο περί ενέργειας και δεύτερον εάν ο νέος αγοραστής, δηλαδή η Socar σέβεται την ίδια νομοθεσία.

Ωστόσο στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από πέρυσι τον Ιούνιο όταν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι σήμερα, η πρόοδος γύρω από το θέμα της κοινοτικής έγκρισης της μεταβίβασης είναι ελάχιστη. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες ήθελαν ακόμη και την πλευρά των Αζέρων να έχει αρχίσει να δυσανασχετεί, με τις καθυστερήσεις.

Πλέον με την έγκριση της ΡΑΕ, ουσιαστικά έχει επιλυθεί το πρώτο ζητούμενο και απομένει να δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την επικύρωση της απόφασης του ελληνικού ρυθμιστή. Στη συνέχεια οι πληροφορίες θέλουν για το δεύτερο ζητούμενο (δήλωση συμμόρφωσης Socar) να εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές (έχει αποκλειστεί το χρονοβόρο ενδεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας) όπως υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν ή ίσως και μεταξύ ΡΑΕ και Socar.

Η συμφωνία αυτή δεν αποκλείεται να υπογραφεί στο περιθώριο της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ στην Ελλάδα, μέσα στο μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώστε στη συνέχεια Δημόσιο και Ελ.Πε. να εισπράξουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι, τα 400 εκατ. ευρώ της Socar (187 εκατ. Δημόσιο και 213 Ελληνικά Πετρέλαια).

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook