Λίγες ώρες μας χωρίζουν πλεον από τον πολυσυζητημένο και για πρώτη φορά προαναγγελθέντα ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και αφορούν κυρίως τον διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, η \”υπουργολογία\” έχει δημιουργήσει κλίμα παράλυσης στην κυβέρνηση με όλους τους υπουργούς να είναι σε κατάσταση αναμονής και επι της ουσίας να μην κινείται τίποτα.

Τα επικρατέστερα ονόματα για την θέση του Γιάννη Στουρνάρα είναι δυο. Αυτό του Νίκου Δένδια και του Μάκη Βορίδη. Το πρώτο σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και επικρατέστερο καθώς θεωρείται ότι ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρείται ο ιδανικός άνθρωπος με την πολιτική υπόσταση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τόσο μέσα στη Βουλη, όσο και στο υπουργείο. Και όταν λένε μέσα στην Βουλή, εννούν τις σκληρές πολιτικές μάχες που πρέπει να δώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο του υψηλού συμβολισμού, που έφερε τον Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει ο ίδιος το Υπουργείο Οικονομικών συνεπικουρούμενος από τον στενό συνεργάτη του και άριστο γνώστη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, Σταύρο Παπασταύρου, ώστε να τεθεί επικεφαλής των τελικών διαπραγματεύσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, δε φαίνεται να προχωρά, καθώς όπως παρατηρούν μεταξύ άλλων έμπειρα γαλάζια στελέχη, η συγκεκριμένη εξέλιξη εγκυμονεί υψηλότατο ρίσκο για τον Αντώνη Σαμαρά, εφ όσον κάτι «στραβώσει» στις κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις του αμέσως προσεχούς διαστήματος.

Υποχωρεί εξάλλου και το σενάριο να είναι ο κύριος Παπασταύρου ο νέος ένοικος της Οδού Νίκης, καθώς κρίνεται απαραίτητος στην οργανωτική πυραμίδα του Μεγάρου Μαξίμου. Καλά πληροφορημένες πηγές περιγράφουν τον επόμενο Υπουργό Οικονομικών, πρόσωπο με αδιαμφισβήτητη επιστημονική επάρκεια, γνώστη των ενδοευρωπαικών ισορροπιών και ικανό να διαχειριστεί την κοινοβουλευτική μάχη και να αποκρούει τις βολές της αντιπολίτευσης.

Πότε μπορεί να γίνει ανασχηματισμός

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα την Τετάρτη το απόγευμα καθώς απουσιάζει σε Βιέννη και Βαρσοβία. Έτσι μένει ανοικτό ένα παράθυρο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού από την Τετάρτη το απόγευμα έως και την Πέμπτη το μεσημέρι, καθώς τότε ο Κάρολος Παπούλιας αναχωρεί για τη Γαλλία, από όπου θα επιστρέψει το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στελέχη, πάντως, του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη τηρούσαν σιγή ιχθύος αναφορικά με το νέο παζλ του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και το χρόνο πραγματοποίησης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, παραδεχόμενα, πάντως, ότι η διαιώνιση της φημολογίας περί ανασχηματισμού παραλύει στην κυριολεξία την κυβέρνηση.

«Πονηρές» χαρακτήριζαν εξάλλου την Τετάρτη και την Πέμπτη αναφορικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εφόσον, πάντως, δεν γίνει αυτήν την εβδομάδα ο ανασχηματισμός ο πιθανότερος χρόνος είναι οι αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Η πραγματική αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό θα ξεκινήσει μετά την επόμενη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η «δοσολογία» και το παζλ του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Πάντως, η διακίνηση σεναρίων επί σεναρίων για τις «καραμπόλες» του επικείμενου ανασχηματισμού, που στις περισσότερες περιπτώσεις καθρεφτίζουν ίδιες επιδιώξεις ή η φημολογούμενη διεκδίκηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ισχυρότερης συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση προκαλούν ήδη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς δε φαίνεται – σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες – να συναινεί στην αλλαγή των αριθμητικών ενδοκυβερνητικών ισορροπιών εις βάρος της ΝΔ ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να αποζητά αλλαγή στο πολιτικό πρόσημο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση των προοδευτικότερων επιλογών με έμφαση στην κοινωνική πολιτική.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αναζητά ένα πρόσωπο, πέραν της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, που θα υπουργοποιηθεί και θα συμβολίσει εκ των πραγμάτων το άνοιγμα προς την ευρύτερη Κεντροαριστερά, μολονότι στενοί του συνεργάτες προεξοφλούν πως αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί από τη σχεδόν βέβαιη υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, που φαίνεται πως οδεύει είτε στο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είτε στο Εσωτερικών.

Από την πλευρά της ΝΔ προβάρουν υπουργικό κοστούμι ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μάκης Βορίδης και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα νέων βουλευτών. Δεν περνά, μάλιστα, απαρατήρητη και η χθεσινή δήλωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, που εμφανίστηκε διαθέσιμος να αναλάβει υπουργικά βάρη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κοντά στην υπουργοποίηση φέρονται οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Κώστας Τριαντάφυλλος και Συλβάνα Ράπτη.

Αμετακίνητοι φέρονται σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Φώφη Γεννηματά ενώ εντός κυβερνητικού σχήματος θα παραμείνουν εκτός απροόπτου οι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook