«Βρίσκομαι μπροστά σας με αίσθημα βαθιάς απορίας. Είμαι ένα χρόνο, τρεις μήνες και οκτώ μέρες στη φυλακή και δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση στον εαυτό μου γιατί βρίσκομαι στη φυλακή.

Το πιο βαρύ όμως -ακόμη κι από την φυλάκισή μου- είναι η σπίλωση του ονόματός μου, που με κόπο, ιδρώτα και αίμα έχτιζα επί 50 χρόνια, για να έρθει μία άδικη δικαστική απόφαση να τα κάνει όλα θρύψαλα».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό δήμο.

Κατά την 41η μέρα της δίκης, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ο Β. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση, στοχοποιώντας τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι υπεξαιρούσε -κατά τρόπο συστηματικό- και προ του 1999, πριν αναλάβει -δηλαδή- ο ίδιος τη διοίκηση του δήμου. Θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό του, παρουσίασε στοιχεία με αναλήψεις χρηματικών ποσών από το δημοτικό ταμείο, τα οποία κατατίθεντο την ίδια μέρα σε λογαριασμούς του πρώην ταμία. Επικαλέστηκε -εξάλλου- απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ο Π. Σαξώνης υπεξαίρεσε, το διάστημα πριν τη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο, χρήματα από το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου.

Κάνοντας αναδρομή στη ζωή του και αναφερόμενος πολλές φορές στον εαυτό του, χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρέτησε τον αθλητισμό και την πολιτική -είτε ως βουλευτής Θεσσαλονίκης είτε ως δημοτικός σύμβουλος και μετέπειτα δήμαρχος της πόλης- υπογραμμίζοντας ότι 11 φορές ζήτησε την ψήφο των Θεσσαλονικέων και οι τελευταίοι σε όλες τις περιπτώσεις του την προσέφεραν απλόχερα.

«Από ηλικίας 16 ετών που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό ζω κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Όλη μου η ζωή ήταν προσεκτική, στα πλαίσια της νομιμότητας, δεν είχα μπει σε δικαστήρια μέχρι να γίνω 65 χρόνων» είπε και διερωτήθηκε: «Μετά ξαφνικά έγινα ο μεγάλος εγκληματίας, που ξεγελούσε όλον τον κόσμο». Κάλεσε δε τους δικαστές εάν έχουν έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι «έκλεβε» να τον βάλουν ισόβια στη φυλακή. «Εάν δεν βρείτε όμως έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο -συνέχισε- να διώξετε τη λάσπη από το πρόσωπό μου, να αποκαθάρετε το όνομά μου, να αποκαταστήσετε την τιμή και την υπόληψή μου».

Επιχειρώντας να εστιάσει στο φόρτο εργασίας που είχε ως δήμαρχος, μίλησε για τα 20 αξιώματα που είχε παράλληλα, ενώ, επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε δήμαρχος μεταβίβασε όλες τις αρμοδιότητές του στους αντιδημάρχους.

Αναφερόμενος στην υπεξαίρεση, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης διαβεβαίωσε ότι κανείς στο δήμο δεν την αντιλήφθηκε ώστε να τον ενημερώσει -από υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών έως τον πρώην γενικό γραμματέα, αντιδημάρχους οικονομικών και επικεφαλής παρατάξεων, τους οποίους κατονόμασε- τονίζοντας, παράλληλα, ότι αρκετοί θεσμικοί παράγοντες και φορείς, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαβεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς. Τόνισε, εξάλλου, ότι ουδέποτε ενοχλήθηκε ο δήμος από την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επικαλούμενος πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, άφησε αιχμές σε βάρος εφοριακών υπαλλήλων.

Για τους λογαριασμούς της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο, υποστήριξε, ότι από τους αλλεπάλληλους ελέγχους που έγιναν, αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, ούτε προκύπτει σύνδεσή του με την υπεξαίρεση. Εξάλλου, έκανε αναφορά στα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα, λέγοντας ότι αυτά είναι «κρυστάλλινα», επικαλούμενος σχετικό πόρισμα ειδικών πραγματογνωμόνων στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το αδίκημα του «μαύρου χρήματος».

Η δίκη συνεχίζεται με τις ερωτήσεις από έδρας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook