Σάλος έχει ξεσπάσει στην Αμερική από την ανταλλαγή Αμερικανού στρατιώτη με Ταλιμπάν. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι τώρα οι ΗΠΑ θα γίνουν στόχος των Ταλιμπάν και ότι κινδυνεύουν με απαγωγή οι Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς αφού ικανοποιήθηκε το αίτημά τους, δεν τους εμποδίζει τίποτα πλέον στο να αρπάζουν τους στρατιώτες, εκβιάζοντας την κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει δεκτή η όποια τους απαίτηση. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε για αυτή του την κίνηση, απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος πως η ανταλλαγή του Αμερικανού με Ταλιμπάν δεν θα απειλήσει την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός στρατιώτης Μπόου Μπέργκνταλ αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο μετά από πέντε χρόνια ομηρίας στο Αφγανιστάν. Ο Μπέργκνταλ που φέρει πλέον τον βαθμό του λοχία είναι ο μοναδικός Αμερικανός που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν, ενώ για την απελευθέρωση του χρειάστηκε συμφωνία που περιελάμβανε την ανταλλαγή με πέντε Αφγανούς Ταλιμπάν, κρατούμενους στο Γκουαντάναμο. 

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε σημειώσει: «Σήμερα ο αμερικανικός λαός είναι ευχαριστημένος, καθώς θα μπορέσουμε να υποδεχθούν στην πατρίδα τον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ. Εκ μέρους του αμερικανικού λαού καλώ του γονείς του να μοιραστούν μαζί μας την χαρά τους και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιστρέψει ασφαλής», προσθέτοντας πως η απελευθέρωση του λοχία «συνιστά μία υπενθύμιση της αλύγιστης δέσμευσης της Αμερικής να μην αφήσει κανέναν ένστολο, άνδρα ή γυναίκα, στο πεδίο της μάχης».

protothema.gr