Ως \”κεραυνός εν αιθρία\” έπεσε η δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, η διυπουργική απόφαση για παραχώρηση στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και του \”φιλέτου\” των 119 στρεμμάτων του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων.
Την ίδια περίοδο που προωθείτο απο την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στο Υπουργείο Υγείας, το θέμα της παραχώρησης των κτιρίων σε τοπικούς φορείς και ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως είχε συμφωνήσει και ο Υπουργός, καθώς υπάρχουν αιτήματα, απο τον Δήμο Χανίων, την Αντιπεριφέρεια, το ΤΕΙ και άλλους φορείς, ξαφνικά – φαίνεται – πως κάποιοι έβαλαν τις \”μνημονιακές\” επιταγές πάνω απο τις τοπικές ανάγκες.
Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ της 30ης Μαίου 2014 δημοσιεύεται η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής της 28ης Μαίου, με την οποία μεταβιβάζονται πλήρως στο ΤΑΙΠΕΔ για \”αξιοποίηση\” 55 ακίνητα του Δημοσίου απο ολόκληρη την χώρα.
Σε ότι αφορά στην Κρήτη, το μοναδικό ακίνητο το οποίο έχει συμπεριληφθεί είναι αυτό του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων για το οποίο αναφέρονται τα εξής:
\"\"
Να σημειωθεί πως η συνολική κάλυψη κτηρίων είναι 9.377,63 € τ.μ. και η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 14.741,53 τ.μ. και σε αυτά είχαν ζητήσει να στεγάσουν υπηρεσίες τους, ο Δήμος Χανίων, η Αντιπεριφέρεια, το ΤΕΙ Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, κάνοντας μάλιστα και σχέδια για στέγαση φοιτητών προκειμένου να λυθεί το οξύ πρόβλημα που υπάρχει με τις φοιτητικές εστίες στα Χανιά.
Τώρα πλέον αναμένονται οι αντιδράσεις, αν και η πλήρης μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

\"\"

Επιπλέον παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τρία κομβικά ακίνητα για την οργανωμένη αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου στην Αττική.

Άγιος Κοσμάς ως «Αστέρια» και Σούνιο

Το πρώτο είναι 176 στρέμματα γης από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας. Το δεύτερο άλλα 20 στρέμματα στην Γλυφάδα. Το τρίτο είναι το Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (όπου και το Cape Sounio του ομίλου Grecotel), εκτάσεως 383 στρεμμάτων, κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή οκτώ υπουργών της κυβέρνησης (οι κύριοι Ι. Στουρνάρας, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης, Ι. Μανιάτης, Χ. Αθανασίου και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη), ενταφιάζει οριστικά το ενδεχόμενο οργανωμένης πολεοδόμησης της «Αττικής Ριβιέρας», από το Φάληρο ως το Σούνιο, και την επανασύνδεσή της με την πόλη.

Μάλιστα, στόχος ήταν η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο να προκηρύξει διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό για τη μελέτη του master plan αξιοποίησης του μετώπου. Μετά το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, σε επόμενη φάση, θα προχωρούσαν διαγωνισμοί για την εξεύρεση επενδυτών. Κατόπιν τούτου όμως το σχέδιο ακυρώνεται de facto.

Σημειωτέον ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε πραγματοποιηθεί σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζητούσε την εξαίρεση ακινήτων, όπως το Λαγονήσι και ο Αστέρας, από την εταιρεία ειδικού σκοπού και μάλιστα πέτυχε την ένταξη της ρήτρας που δεν επιτρέπει στην Παράκτιο Μέτωπο «να μεταβιβάσει καθ\’ οιονδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που παραχωρούνται κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του», στον ιδρυτικό της νόμο.

Το παράδοξο είναι όμως ότι, σύμφωνα με τροπολογία του Ν.4261, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ξεκαθαρίζεται εκ νέου το νομικό καθεστώς των ακινήτων που πρόκειται να περιέλθουν στην Παράκτιο Μέτωπο, όπου προβλέπεται να «παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία, εφόσον μοναδικός μέτοχος παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η ρύθμιση έγινε για να λύσει τα χέρια της Παράκτιο Μέτωπο από διάφορες ασάφειες και δυσκολίες που συναντούσε σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων.

Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, σε πλήρη ανάπτυξη το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο θα έφερνε έσοδα από 4 έως 9 δισ. τον χρόνο. Ωστόσο, παρόλο που στη «Δι@ύγεια» ήδη έχει αναρτηθεί απόφαση της Παράκτιο Μέτωπο για ένα εκ των επίμαχων ακινήτων και παρόλο που έχει μεσολαβήσει η τροπολογία, η διυπουργική επιτροπή έλαβε την ακριβώς αντίθετη απόφαση, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό.

Χιονοδρομικό Παρνασσού και φυλακές Κασσάνδρας

Μαζί με τα «φιλέτα» της Αττικής μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μία νέα ομάδα ακινήτων του Δημοσίου, που περιλαμβάνει τοπόσημα όπως το Χιονοδρομικό Κέντρου του Παρνασσού, ξενοδοχεία Ξενία, αλλά και την έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας και το λιμάνι της Ζέας.

Ειδικότερα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκε το δικαίωμα παραχώρησης του Τουριστικού Λιμένα της Ζέας στον Πειραιά. Μεταβιβάζεται επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους των δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, «ιδίως των επίγειων εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων με αναρτημένα ή ελκόμενα οχήματα, υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων», συνολικής έκτασης 11.100 στρεμμάτων.

Επιπλέον δίδονται στο ΤΑΙΠΕΔ:

τουριστική έκταση στον Παρνασσό επιφάνειας 11.100.000 τ.μ.
το ακίνητο «Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (Cape Sounio)» έκτασης 383.000 τ.μ.
γεωτεμάχια στα Ιωάννινα
εκτάσεις στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής
οικόπεδα και εκτάσεις με κτίσμα σε Ρόδο, Πάτρα, Χαλκιδική και Γλυφάδα
κτήριο γραφείων και κατοικιών στη Νέα Υόρκη
οικόπεδο με διώροφο κτήριο στην Πλάκα
τρία ξενοδοχεία Ξενία στο Ναύπλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook