«Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ: Η πρώτη επιτυχημένη ελληνική αποστολή» είναι το θέμα μιας ενδιαφέρουσας διάλεξης που θα δοθεί αυτή την Πέμπτη, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που ως γνωστό διοργανώνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Τη διάλεξη θα δώσει ένας από τους πρωταγωνιστές της αποστολής αυτής, ο Ελληνοαυστραλός ορειβάτης Σπύρος Σούλης.

Συγκεκριμένα, η διάλεξη θα ασχοληθεί με την επιτυχημένη προσπάθεια μιας ομάδας Ελλήνων ορειβατών, το 2004, να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του Cho Oyu με υψόμετρο 8.201 μέτρα. Η ιδέα του εγχειρήματος αυτού προέκυψε από τη φιλία του παρουσιαστή της διάλεξης Σπύρου Σούλη με τον Παύλο Αγγελάτο, την προσπάθεια να διοργανώσουν την αποστολή, την τραγωδία του Cho Oyu και τελικά την ακατανίκητη επιθυμία να συνεχίσουν. Πώς από την αποτυχία είμαστε σε θέση να έχουμε μια μεγαλύτερη επιτυχία.

Το Φθινόπωρο του 2003, μια Ελληνική ομάδα ορειβατών βρίσκεται στο Θιβέτ σκαρφαλώνοντας στην κορυφή Cho Oyu με υψόμετρο 8201μ. Tο βουνό αυτό βρίσκεται στη γειτονιά του Έβερεστ, και η αποστολή προετοιμάζονταν εκεί για τη μεγάλη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, που είχε προγραμματιστεί για το 2004. Οι προσπάθειες της ομάδας αποδίδουν, αλλά όμως την τελευταία μέρα, κατά τη διάρκεια της κατάβασης, ο αρχηγός της ομάδας Χρήστος Μπαρούχας αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια του κινηματογραφιστή Παύλου Τσιαντού.

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι ορειβάτες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, ώσπου ανακαλύπτοντας ένα παλιό γράμμα του Χρήστου, αποκτούν καινούργιο κίνητρο. Η ομάδα ξανασμίγει βρίσκοντας με αυτό το τρόπο την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσει.

Την Άνοιξη του 2004, ξεκινάει την ανάβαση στο Έβερεστ ενισχυμένη με τη συμμετοχή του γνωστού ελληνοαμερικανού ορειβάτη Pete Athans. Όταν όμως οι ορειβάτες έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ενός θανάτου στο βουνό για δεύτερη φορά, η πίστη στο όραμα και το ομαδικό πνεύμα, απομένουν ως το τελευταίο απόθεμα το οποίο καλούνται να επιστρατεύσουν, για την πραγματοποίηση του στόχου.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα εξετασθεί επίσης το τι απαιτείται για να οργανωθεί μια τέτοια αποστολή, γιατί οι προηγούμενες αποστολές είχαν αποτύχει καθώς και η ιδέα ότι οι μεγάλες και επικίνδυνες επιχειρήσεις απαιτούν ομαδική εργασία καθώς και ασφαλή και σαφή σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Ο Σπύρος Σούλης γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Μελβούρνη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να εργαστεί ως σύμβουλος σε κατασκήνωση νέων στο Κονέκτικατ και κατά την επιστροφή του εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Μελβούρνης (παλαιότερα γνωστό ως Turana). Το 1994 έφυγε για την Ελλάδα και εντάχθηκε στον ελληνικό στρατό με την πρόθεση να παραμείνει στην Ελλάδα για μια μικρή χρονική περίοδο… αλλά τελικά παρέμεινε 11 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ανακάλυψε και αγάπησε τα βουνά της Ελλάδας, καθώς και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Το 2002 βοήθησε στη δημιουργία του ορειβατικού συλλόγου «Ωλενός» στην Πάτρα και διοργάνωσε αμέτρητα ορειβατικά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Νεπάλ.

Ωστόσο, ήταν το 2003 όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να οργανώσει μια αποστολή στο Έβερεστ. Μετά από ένα χρόνο προετοιμασία, ο Σπύρος και η ομάδα του ξεκίνησαν το Μάρτιο 2004 μια αποστολή που αποδείχθηκε ότι ήταν η πιο επιτυχημένη εκστρατεία στην ιστορία της ελληνικής ορειβασίας.

Επιστρέφοντας πίσω στην Αυστραλία το 2006, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια απασχολείται στο Πανεπιστήμιο RMIT ως ανώτερος σύμβουλος Παιδαγωγικής και Διδακτικής. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν ασχολείται ενεργά με την ορειβασία, καθώς μαζί με τη σύζυγό του Γιάννα αφιερώνουν το χρόνο τους στα δύο παιδιά τους Ορέστη και Μελίνα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook