Η NASA την αποκαλεί ως «η πιο πολύχρωμη εικόνα που έχει τραβήξει ποτέ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble» – και η πιο ολοκληρωμένη.

Η φωτογραφία πράγματι εντυπωσιάζει με την ομορφιά του σύμπαντος που απεικονίζει όσους δεν γνωρίζουν καλά τα μυστικά και τα μυστήρια που κρύβει, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να συμπληρώσουν κάποια κενά στην κατανόηση μας για το πώς σχηματίζονται τα αστέρια.

\"\"

Στη νέα εικόνα του Hubble απεικονίζονται περίπου 10.000 γαλαξίες. Το διαφορετικό είναι ότι αυτή τη φορά προστέθηκε και το φως της υπεριώδους ακτινοβολίας, δημιουργώντας την καλύτερη ως τώρα απεικόνιση.

Η νέα εικόνα, που στην πραγματικότητα είναι μια συλλογή «ψεύτικων» χρωμάτων από τις λήψεις που έκανε το Hubble κατά τη διάρκεια των 841 τροχιών του Hubble στο διάστημα μεταξύ 2003 και 2012, περιέχει περίπου 10.000 γαλαξίες σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

«Οι γαλαξίες που βλέπουμε έχουν κάθε δυνατό σχήμα και μέγεθος» παρατηρεί ο αστρονόμος Phil Plait. «Πολλοί είναι παραμορφωμένoi, ως «θύματα» των συγκρούσεων με άλλους γαλαξίες, καθώς η αμοιβαία βαρύτητά τους τους τραβά σε περίεργα σχήματα. Πολλοί από αυτούς είναι πολύ μπλε, κάτι που αποδεικνύει τον ενεργό σχηματισμό των άστρων, ενώ άλλοι είναι εξαιρετικά κόκκινοι, ίσως πρόκειται για γαλαξίες που βρίσκονται πολύ πιο μακριά και το φως τους χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να μας φτάσει. Αν προσέξετε, τα περισσότερα από τα κόκκινα σημαδάκια της εικόνας είναι μικρότερες κουκκίδες, μια ακόμα ένδειξη της τεράστιας απόστασης από εμάς».

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Edwin Hubble και είναι ένα εγχείρημα της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που εγκαινιάστηκε το 1990 και έκτοκτε έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το σκοτεινό σύμπαν.

Δείτε βίντεο με τις εικόνες του Hubble:

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook