Προς το χειρότερο άλλαξε τον τελευταίο χρόνο η εικόνα που έχει ο κόσμος για τη Ρωσία σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 24 χώρες που διενήργησε η εταιρεία GlobeScan/Pipa για λογαριασμό της υπηρεσίας World Service του BBC.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε ως επί το πλείστον πριν από την κρίση στην Κριμαία, έδειξε ότι τον τελευταίο χρόνο ο κόσμος είναι πολύ περισσότερο αρνητικά διακείμενος προς τη Ρωσία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, από το 2005 κι έπειτα που ξεκίνησε να καταγράφεται η άποψή του από το BBC.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ακόμη ότι η ίδια τάση χαρακτηρίζει τη γνώμη του κόσμου για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ωστόσο, η Γερμανία παραμένει η χώρα την οποία οι περισσότεροι βλέπουν θετικά. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συγκεντρώνουν την πιο αρνητική κριτική.

Κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2013 και Απρίλιος 2014, συνολικά 24.542 άνθρωποι κλήθηκαν να αξιολογήσουν 16 χώρες και την ΕΕ ως προς το αν η επιρροή τους στον κόσμο είναι κυρίως θετική ή κυρίως αρνητική.

Οι αρνητικές απόψεις για τη Ρωσία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, στο 45% στις χώρες που συμμετείχαν και το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το 2013. Αντίθετα, οι θετικές απόψεις ανέρχονται στο 31%.

Η αρνητική τάση ως προς τη Ρωσία είναι γενική αλλά πιο έντονα παρατηρείται στην Κένυα (άνοδος 16 ποσοστιαίων μονάδων της αρνητικής εικόνας), στην Ισπανία (15 μονάδες), τη Βραζιλία (13) και τον Καναδά (12).

Η άποψη του κόσμου για τις ΗΠΑ έχει αλλάξει προς το χειρότερο κυρίως στην Ισπανία, όπου οι αρνητικές απόψεις αυξήθηκαν κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, στη Γερμανία (18) και στη Βραζιλία (15).

«Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση ότι οι χώρες όπου η άποψη των πολιτών για τις ΗΠΑ έχει χειροτερέψει -Ισπανία, Γερμανία, Βραζιλία- είναι εκείνες όπου αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν εκτεταμένες παρακολουθήσεις από την Ουάσινγκτον, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά ευρέως» σχολιάζει ο Λάιονελ Μπελιέ της εταιρείας GlobeScan.

Αλλά και η εικόνα του κόσμου για την ΕΕ είναι παγκοσμίως η χειρότερη από τότε που ξεκίνησε η δημοσκόπηση. Στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία οι αρνητικές απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί κατά 19,10 και 7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα, το 60% των πολιτών που συμμετείχαν αξιολόγησαν θετικά τη Γερμανία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook