Mέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο Μάριο Ντράγκι. 
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ πιθανόν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τη ρευστότητα στο επόμενο διάστημα κάτι που θα είναι θετικό για την απορρόφηση ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε νέα έκδοση μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Η έκθεση του ΔΝΤ, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να δώσει το στίγμα σε σχέση με πιθανά μέτρα που θα κρίνονται απαραίτητα, αλλά και για τη θέση που θα πάρει για το δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2015-2016, για την χρήση των κονδυλίων του ΤΧΣ αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε θεαματικές κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης, με αγορές ομολόγων ή τιτλοποιημένων δανείων, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στην “καθοδήγηση” (forward guidance) που θα δώσει ο Μάριο Ντράγκι για πιθανές τέτοιες κινήσεις στο μέλλον.
Οι δηλώσεις αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι πιθανόν να διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον για τους επόμενους μήνες, ενώ εάν είναι κατώτερες των προσδοκιών, δεν αποκλείεται οι αγορές να απογοητευτούν.
Για την Ελλάδα, το ζήτημα αποκτά πρόσθετη σημασία, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, μεταξύ των οποίων και της Morgan Stanley, τα μέτρα θα ευνοήσουν περισσότερο τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και θα διαμορφώσουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την απορρόφηση κρατικών και εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων.
Από την πλευρά της ΕΚΤ έχει ήδη προεξοφληθεί ότι θα ανακοινωθεί μείωση του βασικού επιτοκίου της για δανεισμό από το 0,25% σήμερα, στο 0,15% – 0,10% και πιθανόν ο ορισμός αρνητικού επιτοκίου (-0,10%) για τα χρήματα που καταθέτουν στην ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες, ώστε να έχουν κίνητρο να τα διοχετεύουν στην αγορά. Επίσης, είναι πιθανόν να ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμα παροχής χαμηλότοκης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (LTRO). 
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή τιτλοποιημένων δανείων, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook