Λίγο πριν τις 17:30 θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων, σε δύο εβδομάδες περίπου.

Η πρόωρη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ.Μεϊμαράκη.

Όπως σημειώνει «Το Βήμα», οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την εσπευσμένη κίνηση δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, αν και λέγεται ότι το επιχείρημα που συζητείται είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία σε εκκρεμότητα -αν και εκκρεμεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πολύκροτη υπόθεση Μπαλτάκου.

Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι συζητήσεις που συσχετίζουν το πρόωρο κλείσιμο της Β' Συνόδου της κοινοβουλευτικής περιόδου με τις «γκρίνιες» και την αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους της «γαλάζιας» ΚΟ με αφορμή τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, καθώς και με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να περάσει στα θερινά τμήματα κρίσιμα νομοθετήματα.

Τι θα "περάσει" από τη Βουλή το καλοκαίρι

Τα προαπαιτούμενα της Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης που κανονικά έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί στις 13 Ιουνίου από το Eurogroup θα πάρουν παράταση μετά την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής. Αυτά και άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να εγκρίνει η Βουλή περνάνε στα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου.

Τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου

Προώθηση του νόμου για τις λαϊκές αγορές
Προώθηση του νόμου για τον Αιγιαλό που προκάλεσε πολλές συγκρούσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση
Η επικαιροποίηση του καταλόγου με τους φόρους υπέρ τρίτων
Η σύνταξη του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης
Η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την είσπραξη των χρεών από τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης
Η προώθηση της ρύθμισης για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών

Τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου

Προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για την υπαγωγή του Ενοποιημένου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου.

Προώθηση της νομοθεσίας για τα δάση.
Προώθηση του νόμου για τη μείωση του διοικητικού φόρτου
Προώθηση απόφασης για κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας
Η δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ και η εκκαθάριση όλων των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση
Προώθηση της ρύθμισης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και κατάθεση νέου νόμου για το πόθεν έσχες.

Αντιδράσεις

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο της Ολομέλειας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση.

«Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους.

«Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές».

Η ΚΟ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη των Θερινών Τμημάτων αναφέρει ότι «το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές».

«Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους» επισημαίνει η ΚΟ του ΚΚΕ καταλήγοντας: «Η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων με την λαϊκή συμμαχία, είναι η μόνη δύναμη για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της Βουλής εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλιξη που τη συνδέουν με πιθανά «μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα», ενώ αφήνουν αιχμές και για παραγραφή πιθανών αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, τόνισε ότι «ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει 'αναίμακτα' από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα». Ο κ. Κουίκ αναρωτήθηκε μάλιστα «μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά, θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών».

in.gr/iefimerida.gr