Η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ, οι μαχητές στη Συρία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και στις 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.

Όσον αφορά το θέμα των μαχητών στη Συρία, το οποίο απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της πρόσφατης επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, στις 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί στη βάση σημειώματος του συντονιστή της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κέρκοβε.

Επισήμως, οι γενικές συζητήσεις που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη δεν θα οδηγήσουν σε οποιαδήποτε συμπεράσματα, ωστόσο τα κράτη – μέλη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της μεταξύ τους ανταλλαγής πληροφοριών.

Ενδέχεται, επίσης, να προηγηθεί άτυπη σύνοδος των υπουργών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ και το οποίο θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, θα είναι η έκθεση της task force για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με το κοινοτικό δελτίο Agence Europe, μέχρι στιγμής η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν έχει προτείνει καμία συγκεκριμένη δράση.

Μόνο η Ιταλία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της περιπολίας «Mare Nostrum» ως τις ακτές της Λιβύης, προσπαθώντας να αποτρέψει νέες τραγωδίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει έγγραφο στο οποίο απαριθμούνται οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τον Οκτώβριο: υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία, εταιρικές σχέσεις κινητικότητας με το Μαρόκο και την Τυνησία, ανάπτυξη των περιφερειακών προγραμμάτων προστασίας για πρόσφυγες από τη Συρία, προγράμματα επανεγκατάστασης στην ΕΕ και άλλα δίκτυα συνεργασίας.

Τέλος, σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός αναμένεται σε τρεις πτυχές του κανονισμού: το εδαφικό πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, ο ορισμός των υποχρεωτικών κανόνων για τις επιχειρήσεις και το πλαίσιο για τις διεθνείς ανταλλαγές δεδομένων με τρίτες χώρες. Η γενική αυτή προσέγγιση δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αποφασιστεί μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία για το σύνολο της πρότασης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook