«Ξέρετε, είναι καλύτερα να μην τα βάζει κανείς με γυναίκες», δήλωσε χαμογελαστός ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του σε γαλλικά ΜΜΕ ρίχνοντας το… γάντι στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε παρομοιάσει την επιθετική τακτική που ακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος στην περίπτωση της Κριμαίας με αυτή του Χίτλερ. 
Η άκομψη δήλωση του Ρώσου προέδρου στα γαλλικά δίκτυα TF1 και Europe, λίγο πριν μεταβεί στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις της 70στής επετείου από την Απόβαση στη Νορμανδία, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας μάλιστα και την έντονη δυσφορία της πρώην «πρώτης κυρίας» της Γαλλίας. 
Σε σχόλιο της στο Twitter, η δημοσιογράφος του «Paris Match», Βαλερί Τριερβελέρ έσπευσε να γράψει ότι «είναι ευτυχισμένη που δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει το χέρι στον Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφερόμενη στο σημερινό δείπνο που θα παραθέσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρώην εραστής της. Αλλά και ο γιος της έσπευσε να υπενθυμίσει στους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης την σεξιστικού περιεχομένου δήλωση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου στα γαλλικά δίκτυα. Αξίζει να σημειωθεί πως, η φράση που εκστόμισε ο Πούτιν έχει τις ακόλουθες ερμηνείες στα γαλλικά: «Vous savez, il est préférable de ne pas débattre avec les femmes»… Το ρήμα débattre μπορεί να μεταφραστεί ως συζητάω αλλά και αντιπαρατίθεμαι.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης στα δίκτυα TF1 και Europe 1 ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είναι μία «αδύναμη» γυναίκα με άκομψους τρόπους.
«Καλύτερα κανείς να μην τα βάζει με γυναίκες. Αλλά η κυρία Κλίντον δεν ήταν ποτέ πολύ κομψή στα λόγια της… Οταν οι άνθρωποι ξεπερνούν τα όρια, δεν είναι διότι είναι πολύ ισχυροί, αλλά διότι είναι πολύ αδύναμοι. Ομως, ίσως η αδυναμία δεν είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό μίας γυναίκας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προσκεκλημένος στη Γαλλία με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία και θα δειπνήσει απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως θα έχει δειπνήσει νωρίτερα σε εστιατόριο του Παρισιού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ολάντ θα αναγκαστεί να … βαρυστομαχιάσει προκειμένου οι δύο ηγέτες να μην έρθουν σε επαφή.
Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας, το θέμα της Ουκρανίας και οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης Ολάντ-Πούτιν.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Χίλαρι δεν έχει προβεί σε δηλώσεις αναφερόμενη στα σχόλια Πούτιν. 
Υπενθυμίζεται πως, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή με τις εισβολές των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930.
«Εάν έχετε την εντύπωση ότι αυτό το έχετε ξαναδεί, είναι επειδή αυτό το έκανε ο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, πριν από μερικές ημέρες, κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής φιλανθρωπικής δεξίωσης στο Λονγκ Μπιτς, στην Καλιφόρνια.
Εκτός από τη Χίλαρι, ο Πούτιν έκανε καυστικά σχόλια και για το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στα χέρια του δεν τρέχει αίμα», αναφερόμενος στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να τονίσει πάντως ότι έχει καλές προθέσεις, επισημαίνοντας πως, εάν του ζητήσει ο Ποροσένσκο να συναντηθούν, θα το πράξει.
Εκτός από τον Πούτιν και ο Ομπάμα μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στη Γαλλία από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της G7. Σήμερα και αύριο, θα υπάρξει σειρά συναντήσεων στην πατρίδα του Ολάντ, στο περιθώριο των αυριανών εκδηλώσεων για την 70στή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Ο Πούτιν θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και τον «οικοδεσπότη», Φρανσουά Ολάντ.
Από την πλευρά του, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα έχει σήμερα δύο δείπνα. Το πρώτο στις επτά ώρας Γαλλίας, με τον Αμερικανό ομόλογό του σε σικ εστιατόριο του Παρισιού και δύο ώρες αργότερα, θα παραθέσει δείπνο στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 
Η ουκρανική κρίση θα έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα των ηγετών την ώρα που, όπως μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο επεξεργάζεται ένα ειρηνευτικό σχέδιο για για την αποκλιμάκωση της βίας στα ανατολικά της χώρας το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει μετά την ορκομωσία του, στις 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με το «Kievpost», το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αποκέντρωση εξουσιών, αμνηστία και εκλογές για τοπική κυβέρνηση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook