\’\’Τα hedge funds που ειδικεύονται στην πρόβλεψη των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών αυξάνουν τα στοιχήματα για υποχώρηση του ευρώ\’\’ αναφέρουν οι Financial Times που το αιτιολογούν με βάση την αναμενόμενη ανακοίνωση από τον Ντράγκι για μείωση των επιτοκίων του ευρώ.
Τα hedge funds τύπου global-macro, τα οποία επενδύουν σε μεγάλη γκάμα τοποθετήσεων ανάλογα με τις προβλέψεις και την ανάλυσή τους για τις τάσεις της οικονομίας και των αγορών, αύξησαν τις καθαρές θέσεις short (διαφορά ανάμεσα σε θέσεις short και long) στο ευρώ έναντι του δολαρίου από περίπου 14% του καθαρού ενεργητικού τους στο 18% τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lyxor, του επενδυτικού hedge fund με τα 21 δισ. δολ.
Η ανατροπή της ανατίμησης του ευρώ έχει γίνει βασική προτεραιότητα για την ΕΚΤ, η οποία μάχεται για να αποτρέψει τη βύθιση της ευρωζώνης σε ένα επικίνδυνο σπιράλ αποπληθωρισμού.
Από τις αρχές Μαΐου, όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα βήματα πολιτικής τον Ιούνιο, το ευρώ κινείται πτωτικά. Υποχώρησε από το 1,40 δολ. περίπου στο 1,36 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών.
Τα global macro hedge funds χτίζουν θέσεις ποντάροντας ότι ο κ. Ντράγκι θα ξεκινήσει πρόγραμμα αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και πως έτσι θα τους δώσει νέα κέρδη από trading. Πολλά τέτοια funds αντιμετώπιζαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς προηγούμενα επενδυτικά τους στοιχήματα βγήκαν λάθος.
Τον προηγούμενο χρόνο, πολλοί managers τοποθετήθηκαν στην Ιαπωνία ποντάροντας σε μεγάλες θέσεις short για το γεν καθώς πίστευαν πως οι προσπάθειες του Τόκιο να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μέσω της υποτίμησης του γεν θα πετύχαιναν.
Η στρατηγική αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρος για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους. Παρ\’ όλα αυτά, μεγάλα funds, όπως το Brevan Howard που είναι ένα από τα μεγαλύτερα global macro hedge funds, δεν κατέγραψαν φέτος αντίστοιχη επιτυχία με αυτή την τοποθέτηση όπως το 2013, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στους επενδυτές.
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε νέα μείωση επιτοκίων και σε επιβολή αρνητικού επιτοκίου για τα κεφάλαια που καταθέτουν οι τράπεζες σε αυτή, πρακτικά χρεώνοντας τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για το παρκάρισμα των χρημάτων στο overnight. Επίσης, η ΕΚΤ πιθανώς να χρησιμοποιήσει προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας για να ενθαρρύνει τον τραπεζικό δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων, ειδικότερα στις χώρες της περιφέρειας του ευρωπαϊκού Νότου.
Η μείωση του κόστους δανεισμού και η νέα επέκταση στον ισολογισμό της ΕΚΤ θα πρέπει να συμβάλει στην υποχώρηση του ευρώ – αν και υπάρχει ο κίνδυνος νέων επενδυτικών εισροών στην ευρωζώνη με την προοπτική της ισχυρότερης ανάκαμψης που θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook