Απίστευτο και όμως άκρως ελληνικό. Ενώ η διαβόητη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών – που αποσκοπούσε στην ορθολογική κατανομή των αστυνομικών – έχει γίνει Νόμος, ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου, Προεδρικά Διατάγματα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην έδρα της Αστυνομικής Περιφέρειας Κρήτης, στα Χανιά, να λειτουργούν τρείς (3) Επιτελικές Υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι αστυνομικοί από τους διαθέσιμους σε «μάχιμες» υπηρεσίες (!).
Αυτά αναφέρει σε εισήγησή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, παραθέτοντας και στοιχεία που προκαλούν σοκ !.
Όπως για παράδειγμα, το ότι, στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων – που είναι αρμόδιο για την αστυνόμευση ολόκληρου του Δήμου των 120.000 κατοίκων – αυτή την στιγμή υπηρετούν μόλις 31 αστυνομικοί.
Παράλληλα στο Τμήμα Τροχαίας Χανίων – που είναι αρμόδιο για ολόκληρο το Νομό (πλην του ΒΟΑΚ) υπηρετούν 26 αστυνομικοί, ενώ πλήρως αποψιλωμένες είναι και οι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.
Την δική της σημασία έχει και η αναφορά που σχετίζεται με την μη λειτουργία στα Χανιά των ψυχοτεχνικών επιτροπών που προβλέπει ο Νόμος και οι οποίες είναι αρμόδιες για να κρίνουν κατά πόσο ένας αστυνομικός είναι κατάλληλος για την χρήση όπλου.

Δείτε ολόκληρη την εισήγηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων στον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ

Κύριε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζεται από τις 28 Νοεμβρίου του 2013 είχαμε ζητήσει την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας μας, όσο αφορά τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν ως πάρεργο στην Ελληνική Αστυνομία μετά την κατάργηση της Δημοτικής, ώστε να ζητηθεί από εσάς παρέμβαση νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να μην μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες με δεδομένο ότι στους Δήμους που δεν λειτουργούσε Δημοτική Αστυνομία δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Αναδιάρθρωση

Όπως σας έχουμε αναφέρει με έγγραφο μας στις 7 Μαΐου 2014, δύο μήνες μετά τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις και σχεδόν 3 μήνες μετά την ψήφιση του περιβόητου Νόμου 4243/14 για την αναδιάρθρωση, ΚΑΝΕΝΑ Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί, ώστε να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα με συνέπεια η κατάσταση να είναι πιο δραματική από ποτέ! Καμία επιτελική Υπηρεσία δεν έχει καταργηθεί, δηλαδή λειτουργούν 3 επιτελεία στα Χανιά, ενώ αναμένεται οσονούπω και η λειτουργία του συντονιστή του κλάδου αλλοδαπών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπηρετούν περισσότεροι αστυνομικοί στα επιτελεία από όσοι είναι μάχιμοι στον δρόμο. Τέτοια δε, είναι η ανάγκη δημιουργίας γραφειοκρατίας, ώστε μερικοί για να δικαιολογούν την θέση τους, ώστε Διαταγές του Αρχηγείου οι οποίες έχουν φτάσει απευθείας σε όλες της βαθμίδες της ιεραρχίας, να επαναλαμβάνονται από τα επιτελεία, μονό και μόνο για να ζητηθεί η πιστή εφαρμογή.
Την ίδια στιγμή όλα τα αστυνομικά τμήματα, τα κύτταρα της αστυνομίας παραμένουν και υπολειτουργούν καθώς αρκετά στελεχώνονται με μονό αριθμό αστυνομικών με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συναδέλφους και τους πολίτες. Συγκεκριμένα για τις 11 επαρχιακές υπηρεσίες ενώ προβλέπεται συνολικά οργανική δύναμη 193 αστυνομικών, έχουν παρούσα 112 ήτοι υπολείπονται 81 άτομα και λειτουργούν με μέσω όρο 10 αστυνομικούς.
Όσο για τις Υπηρεσίες έδρας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το Τμήμα Τροχαίας Χανίων με αρμοδιότητα όλο τον Νομό, από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη των 41 ατόμων παρούσα είναι 26 άτομα. Ενώ το Α.Τ. Χανίων όπου αστυνομεύει 120.000 πολίτες οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, με οργανική 78 αστυνομικών έχουμε παρούσα 31. Αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να μετακινούνται αστυνομικοί από τα υποστελεχωμένα επαρχιακά τμήματα για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Α.Τ. Χανίων. Την ίδια στιγμή και ενώ οφείλονται στο προσωπικό του Α.Τ. πάνω από 200 ημερήσιες αναπαύσεις υπάρχουν αστυνομικοί του, οι οποίοι ενισχύουν άλλες υπηρεσίες με την επίκληση της κάλυψης δήθεν σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών.
Με την επάνδρωση των 2 κλάδων επιτελικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν με έδρα τα Χανιά και με δεδομένη την ανάγκη στο άμεσο μέλλον την ίδρυση και λειτουργία τμήματος μεταγωγών λόγω της πλήρης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1, προβλέπεται για την επάνδρωση τους περαιτέρω αφαίμαξη των Υπηρεσιών με αποτέλεσμα ο πολίτης όταν χρειάζεται αστυνομικό, θα μπορεί να τον βρίσκει μόνο στα γραφεία.
Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των Αστυνομικών Υπηρεσιών που μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει εξακολουθεί να υφίσταται.

Εβδομαδιαία Υπηρεσία

Όπως ήδη σας έχουμε αναφέρει, παρά την θέσπιση της εβδομαδιαίας Υπηρεσίας αυτό δεν τηρείται στα Χανιά, καθώς γνωστά γεγονότα όπως γήπεδα, μέτρα τάξης σε δικαστήρια, φύλαξη εκλογικών κέντρων, φύλαξη εξεταστικών κέντρων, βαφτίζονται σε καθημερινή βάση ως σοβαρές και έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες με αποτέλεσμα όπου αυτή επιχειρείται να μην εφαρμόζεται. Η Ένωση μας κατ΄ επανάληψιν με έγγραφα και προφορικές παραστάσεις έχει θίξει το θέμα χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση.

Αποσπάσεις – Προσωρινές Μετακινήσεις.

Από τους 340 αστυνομικούς που Υπηρετούν στην Α.Δ. Χανίων περίπου οι 200 είναι αποσπασμένοι και προσωρινά μετακινούμενοι με αποτέλεσμά οι συνάδελφοι να μην ξέρουν που υπηρετούν, αφού κάθε μήνα υπηρετούν σε άλλη υπηρεσία. Τέτοια είναι οι παθογένεια του συστήματος, όπου υπηρεσίες που χρωστούν στο προσωπικό 200 ρεπό ενισχύουν υπηρεσίες όπου δεν χρωστούν κανένα!!!!!! Ενώ αντίθετα οι επιτελικές Υπηρεσίες έχουμε υπάρχουσα παραπάνω από τις οργανικές.

Λειτουργία Ψυχοτεχνικών Επιτροπών

Ζητείται η λειτουργία των ψυχοτεχνικών επιτροπών για την αξιολόγηση του αστυνομικού προσωπικού στην ικανότητα χρήσης του όπλου. Παρότι με την ΥΑ 8517/4/7-ξδ΄ ΦΕΚ Β 2545 2011):΄΄ Έλεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου, αρμόδια όργανα, διαδικασία & απόρρητο αποτελεσμάτων΄΄ έχουν συσταθεί οι επιτροπές, δεν έχουν λειτουργήσει. Αποτέλεσμα της σωστής δουλειάς που κάνουν οι επιτροπές είναι ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη καίτοι ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί και τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα, οι αυτοκτονίες συνάδελφων είναι λιγότερες σε σχέση με την επαρχία.
Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ λειτουργία των επιτροπών ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς συναδέλφους. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook