Υλικά
 
• 500 γρ. αμπελόφυλλα, φρεσκοκομμένα
• 300 γρ. ρύζι καρολίνα
• 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο «σπασμένη», για το άρωμα
• 80 γρ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
• 80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
• 180 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 80 γρ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα
• Χυμό από 1 λεμόνι
• ½ κ. γλυκού κύμινο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογο)
Για τη σάλτσα ανθόγαλου
• 300 ml. ανθόγαλο
• 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 50 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
 
Εκτέλεση
 
Ξεπλένουμε το ρύζι με άφθονο κρύο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το αφήνουμε κατά μέρος. Σε λεκάνη, ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και προσθέτουμε το ρύζι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά στο ψυγείο. 
 
Παράλληλα, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε. Παίρνουμε ξεχωριστά, ένα ένα τα αμπελόφυλλα με τα νεύρα του προς τα έξω και βάζουμε στο κέντρο τους μια κουταλιά από τη γέμιση. Με τη βοήθεια των δακτύλων μας κλείνουμε τις δύο πλαϊνές άκρες και κατόπιν τυλίγουμε σε μικρά ντολμαδάκια. 
 
Τα αραδιάζουμε, στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με την ένωση προς τα κάτω χωρίς να αφήνουμε κενό, αφού πρώτα «στρώσουμε» τη βάση της με λίγα αμπελόφυλλα. Φτιάχνουμε 2 στρώσεις, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και συμπληρώνουμε με 1 ποτήρι νερό και 2 κ. σούπας ελαιόλαδο. 
 
Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα, ενώνοντας όλα τα υλικά μαζί και αναδεύοντας τα με σύρμα χειρός. 
 
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια και σερβίρουμε όπως είναι ζεστά.