Θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα νέα επώδυνα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ είναι ικανή και απαραίτητα προϋπόθεση για να εκταμιεύσει  η Ελλάδα την πολυθρύλητη 5η δόση του δανείου.

Συγκεκριμένα: Μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015, θα παρουσιασθεί σήμερα, Δευτέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον, θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011, στα οποία περιλαμβάνονται φορολογικές παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνέτασσαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου το νέο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, υιοθετώντας τις παρατηρήσεις που έκανε η τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος του τριετούς προγράμματος είναι η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 15,6 δισ. ευρώ ή 6,5% ΑΕΠ και η άντληση εσόδων 10 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα του 2011, τα οποία θα ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ ή στο 2,6% του ΑΕΠ. Σε αυτά περιλαμβάνονται φορολογικές παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στη φορολογία -που εκτιμάται πως θα ισχύσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο-  θα περιλαμβάνουν την μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ, την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου στον υπολογισμό του μηνιαίου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Ακόμη, θα προβλέπεται η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, την αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά, την επιβολή φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τη μείωση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τη μείωση του αφορολόγητου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Σημειώνεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση κατά τον δεύτερο γύρο επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα αποκρυσταλλωθεί και το περιεχόμενο του λεπτομερούς προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ζητήσει οι επικεφαλής του κλιμάκιου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ από την κυβέρνηση.