H οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρη .Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης ,τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, οι κοινωνικές ανισότητες, η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας είναι μερικοί από τους κοινωνικούς δείκτες που παρουσιάζουν άνοδο και διαρκή επιδείνωση .

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται από τις διαρκείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν ακόμη και επείγουσες καταστάσεις.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού κοινωνικού Κράτους από τους Δήμους για την στήριξη των ανέργων ,των χαμηλόμισθων και των φτωχών οικογενειών.

Για το λόγο αυτό από τις πρώτες προτεραιότητες των νέων Δημοτικών Αρχών που προέκυψαν από τις εκλογές της 18ης ΜαΪου θα πρέπει να είναι :

1)H άμεση καταγραφή των τοπικών αναγκών και η άμεση προσαρμογή των προγραμμάτων που υλοποιούνται στις τοπικές ιδιομορφίες .

2)Η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών ουσιαστικής ,άμεσης και καθημερινής βοήθειας στους πολίτες ,με μια καθαρά, επιθετική κοινωνική πολιτική, με το Δήμο να βρίσκει τους πολίτες που χρήζουν βοήθειας και να τους την παρέχει.

3)Η στενή συνεργασία με την εκκλησία για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης ,όπως είναι η δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων και η οργάνωση συσσιτίων για τους αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας .

4)Η δημιουργία Δημοτικών Κοινωνικών Ιατρείων και Δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων ,για την προάσπιση της υγείας των δημοτών μέσω της πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

5)Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προάσπιση της υγείας των παιδιών. Προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μαθητών των σχολείων θα πρέπει να είναι στην άμεση προτεραιότητα μιας Δημοτικής Αρχής .

Εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα δεν έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ,ενώ 700.000 παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

6)Δημιουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση της ενεργούς κοινωνικής συμμετοχής και αλληλεγγύης μέσω του εθελοντισμού και της παροχής βοήθειας σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επιδιώξει την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ ατόμων και ομάδων, ώστε κάθε πολίτης να αισθάνεται υπεύθυνος και ικανός να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών με την προσωπική ενεργητική του συμμετοχή.

Είναι χρέος των Δημοτικών Αρχών απέναντι στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας οι πόλεις να ξαναγίνουν όπως παλιά ,πόλεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και οι Δήμοι να γίνουν σύμμαχοι, συμπαραστάτες και συναγωνιστές των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείου για τον συνδυασμό \”Δύναμη Πολιτών\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook