Την επίσημη, θετική απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, για αδελφοποίηση των δήμων Τολέδου και Μαλεβιζίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου – παρουσίασης του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου με αφορμή τον εορτασμό του 2014 ως έτος El Greco.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Αγαπητοί φίλοι. Σας καλωσορίζω σήμερα στο μαγευτικό Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου. Τον τόπο που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο μεγάλος Ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, εδώ, μπροστά στο Μουσείο Θεοτοκόπουλου, το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας, που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του μεγάλου Καλλιτέχνη.

Όπως γνωρίζετε, ολόκληρος ο κόσμος εορτάζει φέτος τα 400 χρόνια από το θάνατο του Θεοτοκόπουλου. Και είναι τόσο σημαντική αυτή η επέτειος που το 2014 εορτάζεται ως Έτος Θεοτοκόπουλου. Αυτή τη μεγάλη επέτειο για την οικουμένη και βέβαια για τον τόπο μας, εορτάζει ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Φόδελε, που έχει τη μεγάλη τιμή της γενέτειρας του Θεοτοκόπουλου.

Δε θα σας μιλήσω εγώ για τη ζωή και το έργο του Greco, του σπουδαιότερου ίσως των μεγάλων Ελλήνων, που ξεκίνησε από τη βενετοκρατούμενη τότε Κρήτη, για να κατακτήσει με την τέχνη του, πρώτα τη Βενετία και τη Ρώμη και ύστερα την ισπανική Μαδρίτη και το Τολέδο, χωρίς να αποποιηθεί ούτε στιγμή την ελληνική και την κρητική του καταγωγή.

Αυτός ο σπουδαίος Έλληνας Κρητικός ζωγράφος, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε στο Φόδελε. Και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η παράδοση αυτή δεν αποτελεί μια σύγχρονη επινόηση με στόχο το τουριστικό κέρδος. Αντίθετα, ο τόπος αυτός αποτέλεσε προσκύνημα ως γενέτειρα του Greco, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, από το 1934. Τότε που έφτασαν στο Φόδελε οι εκπρόσωποι της Σχολής Ιστορίας του Ισπανικού Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, με επικεφαλής τον Υπουργό Πολιτισμού και καθηγητή Τόρμο και θεμελίωσαν στην πλατεία, την φερμένη από το Τολέδο αναμνηστική πλάκα "στη μνήμη της αθάνατης δόξας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου", όπως οι ίδιοι έγραψαν. Και αργότερα, το 1964, η ίδια ισχυρή παράδοση για τη γενέτειρα του Greco, συμπεριέλαβε και το Φόδελε στον πανελλήνιο εορτασμό του "Έτους Δομήνικου Θεοτοκόπουλου" και με δική της πρωτοβουλία, η Ελληνική Πολιτεία δρομολόγησε την τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου Καλλιτέχνη. Στα αποκαλυπτήρια αυτής της προτομής, στο κέντρο του χωριού, παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων της Κυβέρνησης της εποχής, με επικεφαλής τον υπουργό τότε Ανδρέα Παπανδρέου.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο οικισμός του Φόδελε αναγνωρίστηκε και πάλι από την Πολιτεία ως γενέτειρα του Θεοτοκόπουλου, και μάλιστα από την ίδια τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία ως Υπουργός Πολιτισμού, χρηματοδότησε την αναστήλωση του κτηρίου, που η παράδοση αναγνωρίζει ως πατρική οικία του μεγάλου μας Ζωγράφου και επιμελήθηκε με τις Υπηρεσίες της την έκθεση με τα αντίγραφα των έργων του.

Και είναι αυτό το Μουσείο, που χαιρόμαστε όλοι, ως Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, μοναδικό στην Ελλάδα, γνωστό ήδη και αναγνωρισμένο, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Και είναι αυτή η παράδοση που τιμούμε όλοι - κάτοικοι και επισκέπτες - του Δήμου Μαλεβιζίου, με τη διοργάνωση ποικίλων κάθε έτος εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώνονται το καλοκαίρι, με τη διοργάνωση των ετήσιων «Φεστιβάλ Θεοτοκόπουλου» που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε αυτό το χώρο.

Ειδικά φέτος, που εορτάζεται το 2014 ως έτος Θεοτοκόπουλου, οι εκδηλώσεις όπως είναι λογικό, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Για τις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες παρουσιάζονται επίσημα σήμερα, θα σας μιλήσει αμέσως μετά ο Πρόεδρος της επιτροπής εορτασμού του Έτους Θεοτοκόπουλου κ. Γιώργος Αεράκης.

Η δράση όμως του Δήμου μας για το Θεοτοκόπουλο δεν περιορίζεται σε αυτό. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρήσαμε στην ανάθεση ειδικών μουσειολογικών μελετών για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου, καθώς και μελετών για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που θα αναδείξουν το μαγευτικό φυσικό τοπίο που βλέπουμε γύρω μας. Για τη χρηματοδότηση του σπουδαίου αυτού έργου που θα εκσυγχρονίσει το μουσείο μας και θα το καταστήσει αντάξιο του ονόματος του Θεοτοκόπουλου, έχουμε λάβει ήδη δεσμεύσεις από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ότι θα προχωρήσουν.

Αγαπητοί φίλοι

Στο Δήμο Μαλεβιζίου αποδεικνύουμε, πως εκτός από τον αγώνα που δίνουμε για την επιτυχή αντιμετώπιση χρόνιων ελλείψεων σε επίπεδο υποδομών, παράλληλα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαφύλαξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και ασκούμε δική μας πολιτική προστασίας και προβολής των μνημείων της ιστορίας μας. Και η πολιτική αυτή έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς. Προστατεύουμε τα μνημεία μας, χρηματοδοτούμε μελέτες για τη συντήρησή τους, και ασκούμε αποτελεσματική πολιτική για την προβολή τους, εντός και εκτός Ελλάδας. Πιστεύουμε ακράδαντα στις αξίες του πολιτισμού του τόπου μας και είμαστε βέβαιοι πως μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό για ένα καλύτερο μέλλον των ανθρώπων της περιοχής μας!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού του τόπου μας εντάσσονται και οι εκδηλώσεις μνήμης στον δικό μας Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τις οποίες η Δημοτική αρχή στηρίζει και ενισχύει.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσετε και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για αδελφοποίηση του Φόδελε και του δήμου μας γενικότερα, με το δήμο του Τολέδο της Ισπανίας.

Της πόλης δηλαδή που μεγαλούργησε ο Ελ Γκρέκο.

Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, απαιτήθηκαν ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά σήμερα βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την έγκριση που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αδελφοποίηση αυτή.

Την συγκεκριμένη έγκριση την έχουμε στα χέρια μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Συνειδητά δεν τη δημοσιοποιήσαμε, γιατί δεν θέλαμε να χαρακτηριστεί ως ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα». Σήμερα όμως, μπορούμε να τη δώσουμε στη δημοσιότητα και παράλληλα να σας ενημερώσω ότι ήδη, μέσω της ενδεδειγμένης διπλωματικής οδού, το συγκεκριμένο έγγραφο βρίσκεται στα χέρια του ομολόγου μου του Τολέδου και αναμένουμε τη διευθέτηση των λεπτομερειών.

Παρόλα αυτά όμως, θα ήθελα να σας εξομολογηθώ ότι προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια τριπλή σύνδεση των δήμων Τολέδο, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, θα είχε ακόμα περισσότερα οφέλη για τον τόπο. Θα μας έδινε άλλη ώθηση, θα πρόβαλε αποτελεσματικότερα το Μαλεβίζι, το Φόδελε, το Ηράκλειο, την Κρήτη ολόκληρη διεθνώς και θα δημιουργούσε ισχυρότερες προϋποθέσεις για το μέλλον. Δυστυχώς, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, ελπίζω όμως ότι έστω και σε αυτή τη φάση, θα πρυτανεύσει το κοινό καλό και όχι το τοπικιστικό συμφέρον.

Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω θερμά, τον Πρόεδρο κ. Γ. Αεράκη και το Δ.Σ του Δ.Ο.Π.ΠΑ.Μ., καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής εορτασμού του έτους Θεοτοκόπουλου, για τη σημαντική δουλειά που έχουν κάνει, τον αντιδήμαρχο του Φόδελε Δράκο Μαρή, τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γ. Φακουκάκη και σύσσωμο το τοπικό συμβούλιο, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και όλους τους κατοίκους του Φόδελε που υποστηρίζουν τις δράσεις. Και, βέβαια, όλους εσάς, φίλες και φίλοι, που είσαστε απόψε μαζί μας, στο ειδυλλιακό Φόδελε, για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του αξεπέραστου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Σας ευχαριστώ».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
1. Συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση «Κρήτη Μεγάλη Συνάντηση» Αθήνα 28-31 Μαρτίου σε συνεργασία της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών για την παρουσίαση ημερίδας την Κυριακή 30 Μαρτίου στα πλαίσια της έκθεσης. Καθημερινή παρουσίαση στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Μαλεβιζίου.
2. Στις 7 Ιουνίου Θεατρικό δρώμενο « Αφιέρωμα στον Γκρέκο» από το 1ο δημοτικό σχολείο Αγ. Μαρίνας του Δήμου Μαλεβιζίου το οποίο θα παρουσιαστεί στο μουσείο Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε και θα περιλαμβάνει τους τέσσερις σταθμούς της ζωής του Θεοτοκόπουλου με μουσική 16ου-17ου αιώνα.
3. Ωδή στον EL GRECO. 100 μαντολίνα παίζουν για το μεγάλο ζωγράφο
Στις 7 Ιουλίου, στο μουσείο Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε, το Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης, με την καταξιωμένη ορχήστρα «ΑΤΤΙΚΑ», χορωδίες, μαντιναδολόγους, ποιητές και μαθητές σχολείων δίνουν ραντεβού στο Φόδελε, παίζουν, τραγουδούν, απαγγέλουν και ζωγραφίζουν προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Στις 8 Ιουλίου, το φεστιβάλ μεταφέρεται στην πλατεία του Δημαρχείου Γαζίου, στα πλαίσια του “Cretan Mantolin Festival”.
4. Ο Δήμος Μαλεβιζίου 22-29 Ιουνίου διοργανώνει στην Μπολόνια της Ιταλίας σε συνεργασία με τον όμιλο UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και Ιταλίας έκθεση ζωγραφικής διαφόρων Ελλήνων και Ιταλών ζωγράφων (με 30 συμμετοχές), στο Δήμο Μπολόνιας με τη συνεργασία του Ελληνικού Προξενείου. Παράλληλα προγραμματίζουμε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμο Βενετίας και στα Ενετικά αρχεία της Βενετίας.
5. 25-26-27 Ιουλίου, Φεστιβάλ Νεολαίας (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος 2014) στην Αμμουδάρα με την συμμετοχή των συλλόγων του Δήμου ( Αθλητικών, Πολιτιστικών και Γυναικών) και τη βοήθεια και τη συμμετοχή διαφόρων αθλητικών και περιβαλλοντικών φορέων. Τρεις μουσικές βραδιές αφιερωμένες στη νεολαία, ένα μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.
6. Εβδομάδα εκδηλώσεων στο Φόδελε 1-7 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού και στο Μουσείο «οικία Θεοτοκόπουλου» με διάφορα δρώμενα:
1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 8μμ
ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Αναπαράσταση του πίνακα του μεγάλου ζωγράφου «ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ».

Ομιλία από τον ιστορικό τέχνης Κο Κωνσταντίνο Καζαμιάκη για τη ζωή και το έργο του Θεοτοκόπουλου.
Συναυλία από το σύνολο Νυκτών και Τοξοτών οργάνων Κρήτης (Αναγεννησιακό).

2η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 8μμ
Ο Δήμος Σητείας παρουσιάζει Βιτσέντζο Κορνάρο και Ερωτόκριτο με θεατρικά, μουσικά δρώμενα και ομιλίες.

3η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 8μμ
1. Επαρχία Μυλοποτάμου- Φόδελε- Ενετική εποχή
Ομιλίες και ημερίδα για τις μεγάλες οικογένειες της επαρχίας Μυλοποτάμου τη Βυζαντινή και Ενετική εποχή.

4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Το Παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών τιμά το μεγάλο ζωγράφο στη γενέτειρά του, Φόδελε.

5η 6η 7η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αφιερωμένες στους Έλληνες μετανάστες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Οι βραδιές αυτές καλύπτονται μουσικά από καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπου θα καταλήξουν την 7η ημέρα με απονομές αναμνηστικών και βραβείων σε συμμετέχοντες στο φεστιβάλ και στο συμπόσιο.
Χορευτικά συγκροτήματα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα θα εμφανίζονται κάθε βράδυ.
Παράλληλα θα βραβευτούν από το Δήμο Μαλεβιζίου εξέχουσες προσωπικότητες, Κρήτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Ολόκληρη την εβδομάδα 1-7 Αυγούστου θα λειτουργούν διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής από Κρήτες ζωγράφους, της UNESCO Αθηνών και Ιταλίας, στην οικία Θεοτοκόπουλου, Μουσείο στο χωριό Φόδελε.
Παράλληλα και δέκα μέρες νωρίτερα και κατά την εβδομάδα 1-7 Αυγούστου, θα είναι σε εξέλιξη το ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ στη γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου, το Φόδελε, με εφτά διεθνείς συμμετοχές γλυπτών. Τα έργα τους θα παραμείνουν στο χωριό Φόδελε, φόρος τιμής στο μεγάλο ζωγράφο.
Καθημερινά την εβδομάδα αυτή, καταξιωμένοι Ιστορικοί και Ιστορικοί Τέχνης θα παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο του κρητικού ζωγράφου που μας έκανε υπερήφανους σε όλο τον κόσμο με το έργο του.

7. Το μήνα Οκτώβριο η ομοσπονδία Κρητικών συλλόγων Ευρώπης σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο Κρητών Μονάχου, το κλαμπ Ελλήνων επιστημών Μονάχου, προγραμματίζουν εορταστικές εκδηλώσεις στο Μόναχο της Γερμανίας με τη συμμετοχή του Δήμου Μαλεβιζίου- Φόδελε για τα 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου.