Η Ουκρανία και η Ρωσία θα επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη διευθέτηση της διαφοράς τους για το φυσικό αέριο το σαββατοκύριακο, και το Κίεβο εξετάζει την αποπληρωμή του χρέους προς τη Ρωσία για τις αποστολές του περασμένου έτους, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Κίεβο.
Οι δύο πλευρές είχαν διήμερες συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα για τη διευθέτηση του θέματος, που απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με πηγές στη Μόσχα και στο Κίεβο , δεν έχουν προγραμματισθεί συνομιλίες για σήμερα.
«Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τρίτη», δήλωσε η ουκρανική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η ουκρανική ηγεσία είναι πιθανόν να συμφωνήσει για την αποπληρωμή του χρέους του 2013.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ύψος της οφειλής της Naftogaz. Το Κίεβο θεωρεί ότι το χρέος για το 2013 και το 2014 μέχρι την 1η Απριλίου ανέρχεται σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα κατέβαλε 786 εκατομμύρια δολάρια στην Gazprom.
Ωστόσο, η ρωσική Gazprom ισχυρίζεται ότι το Κίεβο οφείλει συνολικά 4,46 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει την αποστολή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν το Κίεβο δεν διευθετήσει το χρέος του μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Μία τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το εν τρίτον του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία.
Το Κίεβο ζητεί επίσης από τη Ρωσία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στα 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή στο καθεστώς που ίσχυε με την έκπτωση που είχε χορηγήσει η Μόσχα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όταν αυτός υπαναχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρωσία ανέβασε την τιμή στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από την 1η Απριλίου.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook