Εξήντα Σομαλοί και Αιθίοπες μετανάστες, όπως και δύο Υεμενίτες μέλη του πληρώματος πλοιαρίου, πνίγηκαν στις 31 Μαΐου ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, όπως ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναζητεί τώρα πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το ναυάγιο, ενώ η τραγωδία έπεται άλλων ναυαγίων που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι Αφρικανοί μετανάστες, κυρίως οι Αιθίοπες και οι Σομαλοί που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από την φτώχεια ή από τη βία, εισέρχονται συνήθως στη νότια Υεμένη με πλοίο, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την σαουδαραβική μεθόριο.

Συνολικά τουλάχιστον 121 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Υεμένη με πλοίο έχουν πνιγεί από την αρχή της χρονιάς.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο 42 Αφρικανοί επίδοξοι μετανάστες πνίγηκαν όταν ναυάγησε το πλοίο τους ανοιχτά των νότιων ακτών της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον κ. Έντουαρντς, περίπου 16.500 πρόσφυγες και επίδοξοι μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στην Υεμένη τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, έναντι 35.000 την ίδια περίοδο το 2013.

Η μείωση εξηγείται κυρίως από την άνοδο της έλλειψης ασφάλειας στην Υεμένη και την εφαρμογή από την Σαουδική Αραβία πολιτικής αυστηρότερου ελέγχου της εισόδου στην χώρα επίδοξων, τα οποία ώθησαν τους μετανάστες να ταξιδεύουν περισσότερο μέσω των χωρών της βόρειας Αφρικής, εξήγησε ο εκπρόσωπος της UNHCR στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, κυρίως Σομαλοί, Αιθίοπες και πολίτες της Ερυθραίας, έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Υεμένη μέσω του Κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας με υπερφορτωμένα πλοία.