Με στόχο την ενίσχυση και τη διεθνοποίηση των ελληνικών σπουδών, αλλά και την εντατικοποίηση των επιστημονικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ιδρύθηκε την Παρασκευή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το Κέντρο για τη Σύγχρονη Ελλάδα (CeMoG), με την πρωτοβουλία της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλης Σκουρής, απόφοιτος και ο ίδιος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέλυσε την ιστορία των ελληνογερμανικών επιστημονικών σχέσεων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πέτερ-Αντρέ Αλτ, η κοσμήτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας Ντόρις Κόλες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας Μιλτιάδης Πεχλιβάνος και η υπεύθυνη των οικονομικών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Χριστίνα Λαμπροπούλου.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Κέντρου, ο κ. Σκουρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων και τόνισε ότι κατά τα τελευταία 200 χρόνια η Γερμανία έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιστημονική κατάρτιση πολλών Ελλήνων, ενώ, όπως είπε, και οι Γερμανοί έδειχναν πάντα ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές.
Εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του για τη δυσάρεστη τροπή που έλαβαν οι διμερείς σχέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να ασχοληθεί περισσότερο με την ενσωμάτωση των πολιτών της.

Το έργο του Κέντρου για τη Σύγχρονη Ελλάδα θα αναπτυχθεί σε τρεις κατευθύνσεις: στη διοργάνωση συνεδρίων και συζητήσεων, για την παρουσίαση τόσο επιστημονικών ερευνών όσο και θεμάτων της καθημερινότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στη δημιουργία επιστημονικής βάσης για τις ελληνογερμανικές πολιτιστικές ανταλλαγές από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα και στην έκδοση στα γερμανικά Ελλήνων λογοτεχνών και επιστημόνων, μέσω του εκδοτικού Οίκου «Ρωμιοσύνη».

Η αρχή θα γίνει με την έκδοση της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, με πρόλογο του Γιοάχιμ Σαρτόριους. Παράλληλα με αυτές τις βασικές δραστηριότητες, το Κέντρο θα ασχοληθεί και με τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών και πολιτιστικών κύκλων των δύο χωρών.

Όσον αφορά στις πρώτες εκδηλώσεις, το CeMoG, με αφορμή την 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σχεδιάζει ειδική ημερίδα, με τη συνεργασία της «Deutsche Welle» και του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου. Η επόμενη διοργάνωση αφορά «εργαστήρι» το οποίο θα ασχοληθεί με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών θα διοργανωθεί και αφιέρωμα στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό.

Στη χθεσινή εκδήλωση, η υψίφωνος Νιόβη Κλαυδιανού, με τη συνοδεία του Νταβίντ Σάντος στο πιάνο, παρουσίασε τραγούδια του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη, ο οποίος ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook