Η Κύπρος πάει πολύ καλά και της αξίζουν συγχαρητήρια, πλην όμως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στον Φιλελεύθερο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κύπρο για την εντυπωσιακή της απόδοση στο πρόγραμμα» αναφέρει η κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας πως «σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με πέρυσι».

Μεταξύ άλλων, η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται στην πρόοδο, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών και του συνεργατισμού, πράγμα που «έχει ήδη επιφέρει μιαν αίσθηση σταθερότητας στο οικονομικό σύστημα», στο ότι «επιτεύχθηκαν με άνετα περιθώρια» οι δημοσιονομικοί στόχοι και στο ότι έχουν γίνει «βήματα για τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη φορολογική διοίκηση».

Ταυτόχρονα, όμως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη συνέχισης με προσήλωση στον στόχο της εξυγίανσης, καθώς «η οικονομία βρίσκεται ακόμη υπό το βάρος του υψηλού χρέους».

Όπως επισημαίνει, «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη, και η πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιστροφή της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας στην Κύπρο».

Κατά την κ. Λαγκάρντ, η χώρα μας αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις:

1. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ώστε να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση των επενδύσεων.

2. Διατήρηση της υγείας των δημόσιων οικονομικών για να εναρμονιστούν τα έσοδα με τις δαπάνες και για να διασφαλιστεί η σταδιακή μείωση του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους.

3. Ενίσχυση των θεσμών για να βοηθηθεί ο δημόσιος τομέας στην κάλυψη των αναγκών του κυπριακού λαού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook