Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε «αεριοκίνητα» καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση. 

Έτσι μετά τη χρήση υγραερίου, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν να επιλέξουν και την κίνηση με φυσικό αέριο το οποίο είναι το φθηνότερο καύσιμο που διατίθεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Η απόφαση καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές του ειδικού εξοπλισμού με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η χρήση του πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για την κίνηση των αυτοκινήτων αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει και ο δρόμος για τη δημιουργία εξειδικευμένων συνεργείων ενώ ο ανταγωνισμός αναμένεται να ριξει και τις τιμές. Σήμερα η σχετική μετατροπή μπορεί να κοστίζει ακόμα και 3.000 ευρώ ενώ η αντίστοιχη μετατροπή για τη χρήση υγραερίου κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ και έτσι παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές. 

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση, οι δεξαμενές με το νέο καύσιμο θα πρέπει να ελέγχονται ανά 48 μήνες μετά την πρώτη εγκατάσταση ενώ το όχημα θα πρέπει υποχρεωτικά να περνά από έλεγχο σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή σε ατύχημα. 

Η διάρκεια «ζωής» της δεξαμενής του καυσίμου ορίζεται στα 20 χρόνια. Επίσης, όπως αναφέρεται, το αυτοκίνητο που θα αλλάξει καύσιμο, θα περνάει υποχρεωτικά από έλεγχο:

«Μετά την εγκατάσταση σε όχημα συστήματος κίνησης με φυσικό αέριο, δηλαδή των συσκευών και των εξαρτημάτων που του προσδίδουν την ικανότητα να χρησιμοποιεί για την κίνησή του και φυσικό αέριο, η διασκευή εγκρίνεται από Δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ».

newpost.gr