«Παγώνει» τις εργασίες για το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream η Βουλγαρία, έως ότου λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Προχωρώντας σε μια κίνηση η οποία ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τη Σόφια να αναστείλει κάθε δραστηριότητα για τον αγωγό South Stream ενόσω αναμένεται να εκδοθεί μια απόφαση για το εάν αυτός συνάδει με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της Βουλγαρίας σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να παγιώσει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης.
Η Βουλγαρία είναι το φτωχότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό αέριο – όμως ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα της Κομισιόν.
«Συζητήσαμε το θέμα του South Stream και για το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Ορεσάρσκι στους δημοσιογράφους, έπειτα από συνάντηση που είχε με γερουσιαστές των ΗΠΑ στη Σόφια, και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει τις εργασίες της για τον αγωγό μόνον εφόσον επιλυθούν όλα τα ζητήματα για τα οποία η Ε.Ε. έχει εγείρει αμφιβολίες.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Μάρσι Ρις δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί έντονα για το γεγονός ότι η Σόφια επέλεξε την κοινοπραξία Stroytransgaz, υπό τα ηνία του Γκενάντι Τιμτσένκο – στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις – για να κατασκευάσει το τμήμα του αγωγού στο βουλγαρικό έδαφος.
Η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom συνεχίζει να προωθεί την κατασκευή του αγωγού αξίας 40 δισ. δολαρίων, παρά τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας είπε πως η Μόσχα δεν έχει λάβει καμιά επίσημη ειδοποίηση από τη Σόφια για αναστολή των εργασιών κατασκευής του αγωγού. «Σχεδιάζουμε να εγείρουμε το ζήτημα αυτό αύριο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τον Έτινγκερ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την τιμή του αερίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook