Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από τη μείωση των φόρων, ειδικά για τη μεσαία τάξη, όμως το στοίχημα αυτό εξαρτάται από μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν πράξει προκειμένου να ανάψει η τρόικα το πράσινο φως.
Βέβαια από Γερμανία, Βρυξέλλες και … όπου αλλού ανά την Ευρώπη τα μηνύματα που έρχονται μόνο προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης δεν είναι ωστόσο η κυβέρνηση βλέπει πως βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο.
Η μη ελάφρυνση των φόρων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εκλογική συντριβή τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
Έτσι η αλλαγή του κλίματος είναι επιβεβλημένη για την κυβέρνηση που παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους που θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη θέλει να να προχωρήσει και σε αλλαγές που θα έχουν άμεσο όφελος στην οικονομία των νοικοκυριών.
Μια από αυτές είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα που έφερε μείωση στην κατανάλωση, αλλά και μείωση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους κατά 0,5 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί εκτιμά το Μαξίμου όμως προκειμένου να δώσει όμως το πράσινο φως η τρόικα πρέπει να φανεί άμεσα ότι κλείνει η μαύρη τρύπα του ενός δισ. στα έσοδα που φάνηκε το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Παράλληλα πρέπει να πάει καλά η είσπραξη του νέου φόρου των ακινήτων αλλά και οι εισπράξεις από τη νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να φανούν αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα “εάν” είναι πολλά και κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν έρθουν και τα πρωτοβρόχια …

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook