Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε στις 3:30 μμ η τελετή ορκωμοσίας του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Οι υπουργοί κατέφθασαν στην ώρα τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά περνάει το κατώφλι του μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος νοσηλεύθηκε νωρίτερα, δεν έδωσε το παρών, αλλά θα πάει απευθείας στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
O νέος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «επιστρατεύομαι στα δύσκολα. Όλοι οι υπουργοί είχαν για μένα κάτι δύσκολο. Ήμουν υπουργός το 2009, δεν ήρθα μόνος μου εδώ, ήρθα σε σε συνεννόηση» ενώ ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή».
Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη είπε ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση «που θα τα συνδυάσει όλα» επισημαίνοντας ότι θα σημειωθεί το τέλος της εποχής των μνημονίων.
Τη διάθεσή της για συνεργασία τόνισε η νέα υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα κατά την είσοδό της στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας πως πρωταρχικός στόχος του υπουργείου θα είναι «ο σεβασμός στον άνθρωπο».
«Αγαπώ τους ανθρώπους του Πολιτισμού και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για να βοηθήσουμε τον συγκεκριμένο τομέα» δήλωσε η νέα υφυπουργός, Άντζελα Γκερέκου.

Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη χαρακτήρισε ο Βασίλης Κικίλιας την τοποθέτησή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Τα υπόλοιπα στην παραλαβή και παράδοση, πρόσθεσε, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο, ότι το υπουργείο Εργασίας πρέπει να δυναμώσει, δήλωσε ο νέος υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος εστίασε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και στην απασχόληση.

Mετά την ορκωμοσία, ακολουθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Από τα 46 μέλη, που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, 32 προέρχονται από τη ΝΔ και 13 από το ΠΑΣΟΚ, ενώ «ουδέτερο» πρόσωπο κοινής αποδοχής και χωρίς κομματικά προσκόμματα θεωρείται ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Αναλύοντας τη… γλώσσα των αριθμών, παρατηρούμε ότι από την κυβέρνηση βγήκαν 14 άτομα (11 από τη ΝΔ, δύο από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Στουρνάρας), μετακινήθηκαν τέσσερα (τρία από τη ΝΔ και ένα από το ΠΑΣΟΚ), ενώ ακλόνητοι στις θέσεις τους έμειναν 23 υπουργοί και υφυπουργοί (15 από τη ΝΔ και οκτώ από το ΠΑΣΟΚ).

Με αυτό το δεδομένο -ότι δηλαδή, 23 μέλη της κυβέρνησης δεν άλλαξαν χαρτοφυλάκια-, το μεσημέρι της Τρίτης θα ορκιστούν 23 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί (οι τέσσερις μετακινηθέντες και οι 19 νεοεισελθόντες).

newpost.gr/protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook