Έντονη ήταν η συγκινησιακή φόρτιση κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να παραδίδει το «βαρύ φορτίο» στον Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι εγκαταλείπει το υπουργείο, «που έγινε σπίτι του τα δύο τελευταία χρόνια» σημειώνοντας τη σιγουριά του ότι «ο Γκίκας θα φυλάξει τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα».

Ο ίδιος είπε ότι αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που κανείς υπουργός δεν θα ήθελε, προσθέτοντας ότι κάθε φορά έδινε μάχη με την τρόικα, ώστε να ληφθούν τα λιγότερο επώδυνα μέτρα. 

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις που υπάρχουν, τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης της τρόικας, και στην ολική επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ευχαρίστησε, λέγοντας ότι βρήκε «έναν ειλικρινή και στενότατο φίλο παρά το στόλισμα που μου επιφύλασσε αρκετά πρωινά μετά τη μελέτη των εφημερίδων».

Μνημόνευσε ιδιαίτερα τους κ. Άδωνi Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση για τη συνεργασία που είχαν. Μάλιστα, πρόσθεσε για τον κ. Γεωργιάδη, ότι «ο πρωθυπουργός μού εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε να τον δει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».

Χαρδούβελης: «Πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι μόνο αυτό που θέλει η τρόικα»

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συνεχάρη τον κ. Στουρνάρα για το έργο του, είπε ότι πραγματικά τον θαύμαζε παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην οικονομία την τελευταία διετία και τον επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει διαφυλλάσσοντας ότι έχει επιτευχθεί. 

Ο ίδιος είπε ότι θα συνεχιστή «χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία» η πολιτική στο υπουργείο, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αλλά «στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δούμε και τα νούμερα και ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να ισοσκελίζονται».

«Πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι μόνο αυτό που θέλει η τρόικα» τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών θέλοντας δώσει το στίγμα των προθέσεών του.

«Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια» είπε. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, έιπε ότι η Αριστερά «πρέπει να καταλάβει ότι γι' αυτά που λέει πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός», ενώ κάλεσε τη Δεξιά «να φύγει από τον ατομικισμό, να κοιτάξει το σύνολο και την οικογένεια».

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον χώρα κατανάλωσης, αλλά και παραγωγής με εξαγώγιμα προϊόντα και ζήτησε από τις τράπεζες- παρά το ότι τα προβληματικά δάνεια είναι πάρα πολλά- να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την έχει αναλάβει το υπουργείο, πρόσθεσε.

newpost.gr