Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει να ανοίξει ξανά το κυριότερο αεροδρόμιο της νήσου αργότερα σήμερα ή το βράδυ, μετά το κλείσιμό του λόγω της έκρηξης του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας το Σαββατοκύριακο.

Η κατάσταση «μοιάζει καλύτερη σήμερα και ελπίζουμε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο Keflavik αργότερα σήμερα ή το βράδυ. Δεν είμαστε βέβαιοι τι ώρα, αλλά τουλάχιστον το θεωρούμε πιθανό», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Χιόρντις Γκουντμουντσντότιρ.

Το Κέφλαβικ είναι το βασικό αεροδρόμιο της Ισλανδίας, κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Η Γκουντμουντσντότιρ ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέφος στάχτης μπορεί να διαλύεται πάνω από το νησί του βόρειου Ατλαντικού, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διατυπωθεί μια τέτοια εκτίμηση. Πιο λεπτομερειακή εκτίμηση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Στο μεταξύ στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η ηφαιστειακή στάχτη ενδέχεται να φθάσει στη βορειοδυτική Σκοτία ακόμα και από σήμερα το απόγευμα, σε ύψος όμως μόλις 20.000 ποδών.

«Ναι, αυτό είναι ακριβές», είπε ο ισλανδός μετεωρολόγος ερωτηθείς σχετικά με την πρόγνωση που δόθηκε στις αεροπορικές εταιρίες νωρίτερα σήμερα.

Την Κυριακή μετεωρολόγοι είχαν εκτιμήσει πως η στάχτη από το ηφαίστειο Γκρίμσβετν το οποίο εξερράγη το Σάββατο αναμενόταν να φθάσει στον εναέριο χώρο της Σκοτίας από το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε μεγαλύτερα ύψη από τα 20.000 πόδια η στάχτη, η οποία θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από εκείνη που εκτόξευε ένα άλλο ισλανδικό ηφαίστειο πριν από ένα χρόνο, κινείται προς τα βορειοδυτικά και τη Γροιλανδία, είπε ο μετεωρολόγος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τηλεφωνικά.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των αερομεταφορών ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εάν η εκτόξευση στάχτης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το σύννεφο μπορεί να φθάσει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη.

Τα εμπορικά –επιβατικά και φορτηγά– αεροσκάφη εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεών τους σε ύψος περίπου 37-39.000 ποδών.

Οι όποιες αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών στις πτήσεις πρόκειται να εξαρτηθούν από την κατεύθυνση των ανέμων καθώς και το εάν οι αρχές θεωρούν ότι η ηφαιστειακή τέφρα θέτει σε κίνδυνο τις μηχανές των αεροσκαφών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook