Επιτροπή που θα διερευνήσει τις πρακτικές των καθολικών ιδρυμάτων που φιλοξενούσαν ανύπαντρες νεαρές μητέρας αλλά και την τύχη των μωρών τους, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 800 παιδιά ενταφιάστηκαν ανώνυμα, σε ομαδικό τάφο, μεταξύ 1925-1961 στην πόλη Τούαμ, θα συστήσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τσάρλι Φλάναγκαν που είναι αρμόδιος για τα δικαιώματα των παιδιών είναι ουσιώδες να διακριβωθεί τι συνέβαινε σε αυτά τα καθολικά ιδρύματα που φιλοξενούσαν χιλιάδες ανύπαντρες νεαρές μητέρες και τα παιδιά τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αποκάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, της ιστορικού Κάθριν Κόρλις, ότι 797 παιδιά --στην πλειονότητά τους βρέφη-- πέθαναν στο μοναστήρι των Αδελφών του Ελέους στο Τούαμ στο διάστημα από το 1925 μέχρι το 1961 και θάφτηκαν όλα μαζί σε έναν σηπτικό βόθρο.

«Στο τοπικό κοιμητήριο, σε έναν οικογενειακό τάφο, θάφτηκε μόνο ένα παιδί. Για αυτό είμαι σίγουρη ότι στον ομαδικό τάφο υπάρχουν τα λείψανα 796 παιδιών», δήλωσε η ιστορικός στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα πρέπει να ερευνηθούν θέματα που σχετίζονται με τις υιοθεσίες, αλλά όπως τόνισε υπάρχει και το ζήτημα των κλινικών δοκιμών.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης αλλά και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία ζήτησαν την Δευτέρα να επεκταθεί η έρευνα και να περιλάβει και τα πειράματα με εμβολιασμούς παιδιών «πειραματόζωων» που γίνονταν πριν από πολλές δεκαετίες.

Η υπόθεση των πειραματικών εμβολιασμών είχε ερευνηθεί κατ' επανάληψη πριν από μια 15ετία, όμως τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

zougla.gr