Εισηγητής του κρίσιμου νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις και την δωρεά οργάνων στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων που θα συνεδριάσει την Τρίτη 24-05-2011 , ορίστηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ως εισηγητής ο κ. Παρασύρης καλείται όχι μόνο να παρουσιάσει τα ζητήματα αρχής που άπτονται του νομοσχεδίου και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και τα επιμέρους άρθρα που εν μέρει αποτέλεσαν αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού

Ως γνωστό με το νομοσχέδιο, ορίζεται πως η αφαίρεση οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο, επιτρέπεται, εφ’ όσον ο ίδιος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του όσο ζούσε (ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο), διευρύνονται οι κατηγορίες των προσώπων που μπορούν να γίνουν ζώντες δότες οργάνων (πλέον προβλέπεται η δυνατότητα για συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, ή πρόσωπα με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ή προσωπική σχέση).

Επίσης, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα απορρήτου, εξουσιοδότησης συγκεκριμένων νοσοκομείων και ιδρυμάτων που θα μπορούν να πραγματοποιούν αφαιρέσεις οργάνων, συγκρότησης και στελέχωσης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ.ά. Ενώ σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών για τα βλαστοκύτταρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook