Τα "φώτα" τους στις νέες μεθόδους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, δίνουν οι Αμερικανοί σε Έλληνες με ειδική εκπαίδευση η οποία πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ στο Μαράθι του Δήμου Χανίων.

Μάλιστα, τα Χανιά επισκέφθηκε χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. David Pearce προκειμένου να κηρύξει την έναρξη της τριήμερης εκπαίδευσης στελεχών του Λιμενικού, της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται απο τις 10 έως τις 13 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου Χανίων και διοργανώνεται  από τη Διοίκηση Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης.

Σκοπός είναι η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στις Ελληνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στις νέες εφαρμοζόμενες τεχνικές καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. 

Στην εκπαίδευση συμμετέχουν συνολικά τριάντα πέντε (35) στελέχη από ΑΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ., ΕΛ.ΑΣ., Σ.Δ.Ο.Ε. και ΚΕΝΑΠ, ενώ την εκπαίδευση συνδράμουν τρεις (3) καθηγητές από τις Η.Π.Α. και επτά παρατηρητές από τρεις χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα και Η.Π.Α.).