Στις 10 Ιουνίου 2014 ο κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρρόσο, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσκάλεσε εκπροσώπους Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο των θρησκειών μέσα στην κοινωνία. Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά χρονιά που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συνάντηση, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Στην συνάντηση έλαβαν μέρος, o Διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες Σεβασμ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, ως τακτικό μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, των Ευαγγελικών, των Προτεσταντών, Ραβίνων, Μουσουλμάνων και Ινδουιστών. 
Στην εν λόγω συνάντηση παραβρέθηκε ως παρατηρητής ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης  Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.
O Πρόεδρος κ. Μπαρρόσο προσφωνώντας τους εκπροσώπους που έλαβαν μέρος, είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «…σήμερα έχουμε ισχυρούς δεσμούς…η Ευρώπη των 28 Κρατών-μελών ενωμένη και δυνατή θα πορευθεί στο μέλλον με εμπιστοσύνη στις αξίες μας για τις οποίες πρέπει να υπεραμυνόμεθα όπως η ειρήνη και η δημοκρατία…είναι κοινό καθήκον να ακούσουμε τους πολίτες…οι προτεραιότητες μας πρέπει να είναι η ανεργία και η κοινωνική ανισότητα… οι Εκκλησίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μετριασμού της κρίσεως…η θρησκεία μπορεί να παίξει ρόλο στην συμφιλίωση των λαών…η προσπάθειά της για την ειρήνη στην κοινωνία δεν ήταν απλά μία συμβολή αλλά ένα ουσιαστικό γεγονός». Θεώρησε μάλιστα τις συναντήσεις αυτές που πραγματοποιούνται επί 10 και πλέον χρόνια ουσιαστικό γεγονός και ευχήθηκε οι νέοι επικεφαλής των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων να συνεχίσουν το διάλογο, σύμφωνα και με το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπόι τόνισε τη σημασία του άρθρου 17 της νέας Συνθήκης της Λισσαβόνας και επεσήμανε ότι «o διάλογος πρέπει να σεβαστεί την ιδιαιτερότητά των συμμετεχόντων. Ο νέος διάλογος, σύμφωνα με το άρθρο 17, παρέχει στις Θρησκευτικές Κοινότητες τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συμβολής στην αντιμετώπιση μερικών από τις σημερινές σοβαρές προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Laszlo Surjan, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Martin Schultz, είπε, μεταξύ άλλων: «…το κόστος της «μη Ευρώπης» είναι τεράστιο…το σπίτι μας ήταν σε μία θύελλα, αλλά σώθηκε χάριν στην ψυχή του…η ψυχή έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι ο θεμελιώδης λίθος του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Οι κάτοικοι των χωρών της Ευρώπης δεν είναι απλά πολίτες, είναι άνθρωποι και θέλουν το δίκαιον και το καλόν. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η αγάπη είναι αξίες που ξεπερνούν αυτήν την συζήτηση». Ευχήθηκε και ο ίδιος οι συναντήσεις αυτές, που τις απεκάλεσε «δημοκρατία του διαλόγου», να συνεχιστούν. 
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο όλοι οι παριστάμενοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος της Συναντήσεως σχετικά με τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο, αλλά και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες στο μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.
Μετά το πέρας της συναντήσεως πραγματοποιήθηκε από τους δύο Προέδρους και τον Αντιπρόεδρο, παρουσία των εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ηγετών, συνέντευξη τύπου στο press room, κατά την έναρξη της οποίας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Μπαρρόσο κείμενο, το οποίο προσυπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες, με προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση του Σουδάν για την άμεση απελευθέρωση της Μαριάμ Γιαχιά Ιμπραήμ Ίσαγκ και για τη μη εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών για τη θανάτωσή της, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τεσσάρων δολοφονηθέντων Εβραίων στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών. 
Τόσο από τους ίδιους τους ομιλητές, όσο και κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, τονίσθηκε η σημασία του άρθρου 17 της νέας Συνθήκης της Λισσαβόνας για το διάλογο με τα θεσμικά ευρωπαϊκά Όργανα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες ανοίγονται για τις Εκκλησίες με το διάλογο. Ο διάλογος, σύμφωνα με το άρθρο 17, παρέχει στις Εκκλησίες και τις θρησκευτικές Κοινότητες τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συμβολής στην αντιμετώπιση μερικών από τις σημερινές σοβαρές προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, ο επιθετικός φανατισμός κ.ά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook