Υλικά
 
• Ι κιλό φασόλια γίγαντες
• 150 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 120 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
• 150 γρ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
• ½ κ. σούπας τοματοπολτό
• 50 γρ. ξερή πορτοκαλόφλουδα
• 1 δαφνόφυλλο
• 1/3 κ. γλυκού μαντζουράνα
• 1/3 κ. γλυκού θυμάρι
• 2 κ. σούπας φύλλα δυόσμου
• 2 κ. σούπας θυμαρίσιο μέλι
• 50 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
• 500 ml. νερό
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε τους γίγαντες να βράσουν, αφού πρώτα τους έχουμε μουλιάσει στο νερό για 8 τουλάχιστον ώρες. Μόλις πάρουν μία βράση, τους ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
 
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα σε πλατύ τηγάνι, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και μόλις πάρει θερμοκρασία τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γλυκίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον τοματοπολτό. Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να πάρει μία- δύο βράσεις και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε κατά μέρος και το αφήνουμε να κρυώσει. 
 
Στη συνέχεια, παίρνουμε τους γίγαντες με όσα υγρά τους έχουν απομείνει και τους βάζουμε σε βαθύ πήλινο ταψί. Ενσωματώνουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε όλα τα υλικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο . Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
 
Heat the oil in a large nonreactive pot over medium heat. Add the onions, garlic, and celery and saute until wilted, about 5 minutes. Stir in the tomatoes, tomato paste, bay leaf, oregano, cloves, honey, vinegar, salt, and pepper. Simmer until the mixture is well blended and a sauce has formed, about 10 minutes.
 
Add the 3 cups water and the beans and bring to a boil over high heat. Lower the heat and simmer briskly until the beans are very tender and some of their skins are breaking apart, 1 to 2 hours, depending on the age of the beans.
 
Remove the pot from the heat, swirl in the skordalia, and sprinkle on the mint. Serve right away or at room temperature.
 
*If you substitute dried limas, white beans, or black-eyed peas, dried limas and black-eyed peas cook in the same time as the giant beans; smaller white beans require about 1 1/2 hours of cooking to soften completely.