Την πεποίθηση τους ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη ενός νέου δανείου, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού από τα μέσα του 2015 συνολικού ύψους 12,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήδη είναι σε εξέλιξη η δημιουργία εναλλακτικών σχεδίων με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας χωρίς την ανάγκη λήψης ενός ακόμα δανείου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων, τα σχέδια θα είναι έτοιμα και απολύτως εμπεριστατωμένα να παρουσιαστούν στην τρόικα κατα την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται να συζητηθεί τόσο το μέγεθος των χρηματοδοτικών αναγκών όσο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ταμειακά διαθέσιμα μετά τις εκταμιεύσεις και των δόσεων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες. Ιδίως, όπως λένε χαρακτηριστικά, αν δεν υπάρξει κάποιο “ατύχημα” τον Αύγουστο καθώς εκεί έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από τις μισές υποχρεώσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2014.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι θα εκταμιευθούν στην ώρα τους οι δύο υποδόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες συνδέονται με τα 12 προαπαιτούμενα που έθεσε το Eurogroup για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο, για την αποφυγή οποιασδήποτε έκπληξης, υπάρχει έτοιμο σενάριο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών ακόμα και με το ενδεχόμενο εκταμίευσης μονο 1δισ ευρώ.

Ωστόσο, το ζήτημα που θέτει και το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει μέσα στο 2015 και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών έχει κινηθεί ήδη ετοιμάζοντας τη λίστα με τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν τα 12,6 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί το νέο δάνειο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επιστροφή τον Απρίλιο στις αγορές άνοιξε το δρόμο για την κάλυψη ενός μέρους του χρηματοδοτικού κενού, μέσω μιας ακόμα έκδοσης ομολόγων. Μάλιστα όπως αναφέρουν, η πτωτική πορεία την οποία καταγράφει το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου το τελευταίου διάστημα γεννά ελπίδες ότι το κόστος δανεισμού θα είναι ακόμα χαμηλότερο σε σχέση με την πρώτη έκδοση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καθοριστεί ούτε το ύψος των χρημάτων που θα ζητήσουμε από τις αγορές, ούτε αν θα είναι μια οι περισσότερες εκδόσεις.

Παράλληλα, πέρα των προγραμματισμένων εκδόσεων εντόκων γραμματίων η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει και σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Ήδη έχει ανακοινωθεί σχέδιο για την αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων με repos. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Δημόσιο μέσω των repos, μπορεί να αντλήσει έως και 5 δισ. ευρώ και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.

Επιπλέον στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτιμούν ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι θα υπάρξει καλύτερη πορεία από τις προβλέψεις που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να υπερβεί η Ελλάδα του δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ταμείο του Δημοσίου.

Το μεγαλύτερο ερώτημα ωςτόσο παραμένει η αξιοποίηση των διαθεσίμων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έστω και αν η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ, επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτών των 11 δισ. ευρώ για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι όλα θα κριθούν μετά την ολοκλήρωση των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.

Σημειώνουν άλλωστε ότι ακόμα και αν τα τέστ αντοχής της ΕΚΤ, αποκαλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Όσο αναφορά, την πρόβλεψη που υπάρχει για τα κεφάλαια που δεν θα χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν απευθείας στη μείωση του χρέους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με μια τροποποίηση του νόμου, στον οποίο θα προβλέπεται και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ώστε να αποφευχθεί το νέο δάνειο.

capital.gr/Αλέξανδρος Κλώσσας

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook