Προειδοποίηση για νέα παγκόσμια φούσκα ακινήτων εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους σε πολλές χώρες.
Η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει ότι η συνεχής άνοδος των τιμών των ακινήτων παγκοσμίως αποτελεί μία απειλή για την οικονομική σταθερότητα, ενώ οι χώρες δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν τις τιμές.
Οι τιμές των ακινήτων «παραμένουν πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο ιστορικά στις περισσότερες χώρες», δήλωσε ο διευθυντής του Ταμείου, Μιν Ζου, μιλώντας στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η ομιλία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζου, οι διαπιστώσεις του «ισχύουν για την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία».
Για παράδειγμα, στον Καναδά οι τιμές των ακινήτων είναι κατά 33% αυξημένες σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε σχέση με τους μισθούς και 87% υψηλότερα σε σχέση με τα ενοίκια.
Τα αντίστοιχα νούμερα για τη Μεγάλη Βρετανία είναι 27% και 38%.
Ο παγκόσμιος δείκτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει τιμές αυξημένες κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι.
Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις παρατηρούνται στις αναδυόμενες οικονομίες. Η αύξηση στις Φιλιππίνες αγγίζει το 10%, στην Κίνα το 9% και στη Βραζιλία το 7%.
Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων παρατηρείται στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, στην Ιταλία κατά 6,6% και στην Ισπανία κατά 5%.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook