Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική επιχειρηματικότητα: ένα εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των κοινωνικών αναγκών», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 10 και 11 Ιούνη.

Ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, με στόχο η κοινωνική επιχειρηματικότητα να μπορέσει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά της ανεργίας και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη.
Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας μία οργανωμένη πρωτοβουλία αναζωογόνησης του ευρωπαϊκού διαλόγου για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και νέες εθνικές δημόσιες πολιτικές με αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προσκάλεσε την Περιφέρεια Κρήτης να αναπτύξει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ένα πρότυπο πιλότο, περιφερειακού μηχανισμού υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.

Μια πρόταση την οποία έκανε αποδεκτή ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Κρήτη έχει μακρά παράδοση σε αυτό τον τομέα, καθώς οι φορείς έχουν αναπτύξει καινοτόμες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα οι δύο συνεταιριστικές Τράπεζες που έχουν ξεκινήσει και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων μικροπιστώσεων.

Μια προσπάθεια φυσικά, στην οποία μπορούν να συνδράμουν τα Επιμελητήρια και άλλοι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την Ανάπτυξη και την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων.

«Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η στόχευση των δράσεων σε ανταγωνιστικούς τομείς κάθε Περιφέρειας. Παράλληλα, οι δημόσιες χρηματοδοτικές ενισχύσεις είναι σκόπιμο να παρέχονται στοχευμένα για να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες σε μία συγκεκριμένη «δύσκολη» φάση της λειτουργίας τους (π.χ. κατά την σύσταση ή κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης νέων υπηρεσιών), επιδιώκοντας την ενίσχυση της βιωσιμότητας και όχι την αναπαραγωγή συνθηκών εξάρτησης από τους δημόσιους ή / και κοινοτικούς πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εργασίας κ Βασίλης Κεγκέρογλου στη διάρκεια του συνεδρίου.

Μπροστά στις νέες προκλήσεις

Στη διάρκεια των εργασιών εντοπίστηκαν κρίσιμες διαστάσεις των παρεμβάσεων και κατανοήθηκαν τα πλεονεκτήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση και ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας καθώς και της κοινωνικής αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης προσεγγίστηκαν εμπειρίες των ίδιων των κοινωνικών επιχειρηματιών και των οργανώσεών τους.
Το Συνέδριο τεκμηρίωσε τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική οικονομία γα την προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους ύφεσης. Παράλληλα, ανέδειξε νέες προκλήσεις για την ενδυνάμωση των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης μέσω θεσμικών, επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Τι είναι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά της ανεργίας και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη.
Δύο εκατομμύρια επιχειρήσεις, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου το 10% όλων των μορφών επιχειρήσεων ανήκουν στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο ευρύτερος τομέας της κοινωνικής οικονομίας απασχολεί σήμερα έντεκα (11) εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 6% όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Αναλογιζόμενοι ότι στην Ελλάδα ο τομέας καλύπτει το 1,5% με 2% της απασχόλησης, είναι σαφές ότι στη χώρα μας πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στο συγκεκριμένο τομέα.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν τομέα που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τη δυναμική δραστηριοποίηση των νέων. Γι’ αυτό άλλωστε, στα πλαίσια του Συνεδρίου διοργανώθηκε διαγωνισμός μεταξύ σπουδαστών για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων για κοινωνικές επιχειρήσεις.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν σπουδαστές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ Ηρακλείου.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, ως δραστηριότητα που κινητοποιεί τους ίδιους τους πολίτες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων τους, προσφέρει επίσης πολλές δυνατότητες για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στο τοπικό επίπεδο.

Κεγκέρογλου: «Για μία Κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, συνοχή και αλληλεγγύη»

Ο τομέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας δεν παρουσιάζει στην Ελλάδα τους ρυθμούς ανάπτυξης άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, απόρροια ενδεχομένως της υστέρησης βασικών θεσμών του Ενεργητικού Κοινωνικού Κράτους στη χώρα μας.

«Η ενδυνάμωση του ρόλου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου Αναπτυξιακού Προτύπου της χώρας, που θα επικεντρωθεί σε ανταγωνιστικούς τομείς, βιώσιμες πολιτικές κοινωνικής προστασίας και αυξημένες συνέργειες μεταξύ του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στην παρέμβασή του.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων οι εργασίες του Συνεδρίου, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη Περιφερειακών Οικοσυστημάτων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, όπως θα σχεδιασθούν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Επιμελητήρια, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κ.α.), αξιοποιώντας ιδίως τις ρήτρες περί ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους Κανονισμούς για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της περιόδου 2014-2020.
«Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η στόχευση των δράσεων σε ανταγωνιστικούς τομείς κάθε Περιφέρειας. Παράλληλα, οι δημόσιες χρηματοδοτικές ενισχύσεις είναι σκόπιμο να παρέχονται στοχευμένα για να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες σε μία συγκεκριμένη «δύσκολη» φάση της λειτουργίας τους (π.χ. κατά την σύσταση ή κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης νέων υπηρεσιών), επιδιώκοντας την ενίσχυση της βιωσιμότητας και όχι την αναπαραγωγή συνθηκών εξάρτησης από τους δημόσιους ή / και κοινοτικούς πόρους.
Οι θεσμοί της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας έχουν δίχως αμφισβήτηση μεγάλη παράδοση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Όμως, δεν μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, εκτός των αξιών και των ιδανικών του Ενεργητικού Κοινωνικού Κράτους, που εξυπηρετεί τρεις βασικές προτεραιότητες μέσω ολοκληρωμένων κοινωνικών επενδύσεων:
-ενίσχυση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των κοινωνικών συστημάτων
-ανάπτυξη πολιτικών ενεργοποίησης των ευπαθών ομάδων
-προσαρμογή των κοινωνικών πολιτικών σε κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου καθώς και πρόληψη των δυσμενών συνθηκών που μπορεί να προκύψουν αργότερα.
Πρέπει, επομένως, οι δραστηριότητες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας να ενταχθούν σε ένα νέο όραμα για μία Κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, συνοχή και αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook