Μέτρα \”φωτιά\” που σηματοδοτούν μια νέα δυσβάσταχτη εποχή στην οικονομία της χώρας αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον κ. Παπανδρέου.

Πιο συγκεκριμένα:

Νέοι φόροι

* Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά

* Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης

* Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο

* Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

Περικοπές μισθών

* Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης – εξομάλυνσης στο δημόσιο

* Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου

Επίσης, αποφασίστηκαν αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, τον ΟΤΕ και το Καζίνο Πάρνηθας. Επίσης, αποφασίστηκε επέκταση σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος».

Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg

Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 – 2015.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του προς το Υπουργικό Συμβουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς πως το πατριωτικό καθήκον δεν επιτρέπει ολιγοψυχία.

Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πέρυσι, τόνισε ο πρωθυπουργός, με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Και πρόσθεσε ότι όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται, για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.

Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ\’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς -εκτός της γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα- την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί:

 

* στις 10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

* στις 12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη

* στις 13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

 * στις 14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη

 * στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook