Συνελήφθη από το κατοχικό καθεστώς ένα ζεύγος τουρκοκυπρίων γιατί ύψωσε τρεις κυπριακές σημαίες έξω από το κατάστημά τους στην Αμμόχωστο. Το κατοχικό καθεστώς τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της...«διατάραξης της ειρήνης».

Το ζευγάρι τουρκοκυπρίων Koray Basdogrultmaci και η Cinel Semen Husseyin αποφάσισαν να υψώσουν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία αναγνωρίζεται απ' όλον τον κόσμο πλην Τουρκίας) στο κατάστημά τους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και αμέσως συνελήφθησαν.

Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια. Το ζεύγος αυτοπροσδιορίζεται ως «κύπριοι τουρκόφωνοι» και όχι «τουρκοκύπριοι» και διαμαρτυρήθηκαν επειδή, όπως είπαν, η κυπριακή σημαία μπορεί να κυματίζει στην Τουρκία, αλλά όχι στα κατεχόμενα και μάλιστα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το ζευγάρι αναφερόταν στην τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Μερσίνη της Τουρκίας, στους οποίους συμμετείχε η Κύπρος και φυσικά η σημαία της κυμάτιζε μαζί με τις σημαίες όλων των άλλων χωρών. Στην έναρξη των αγώνων παρών ήταν και ο πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο καταγγέλλοντας την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το καταστροφικό, όπως το χαρακτήρισαν, εμπάργκο και την απομόνωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Το πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος στα κατεχόμενα που να προβλέπει ότι απαγορεύεται η ανάρτηση σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα και κανένας νόμος που να επιτρέπει στην λεγόμενη «αστυνομία» των κατεχομένων να κατάσχει σημαίες. Προχθές το ζεύγος επρόκειτο να δικαστεί, πλην όμως η δίκη αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου.

in.gr