Με το μελανό φόντο της καταστροφής 25.000 μονάδων αίματος από την εθνική μας «δεξαμενή» κάθε χρόνο λόγω κακής οργάνωσης των αρμόδιων υπηρεσιών εορτάζεται για μια ακόμη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας, οι ανάγκες σε αίμα του ελληνικού πληθυσμού ανέρχονται σε περίπου 650.000 μονάδες ετησίως. Λιγότερο όμως από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Περίπου οι μισές (300.000 μονάδες) προέρχονται από τους λεγόμενους δότες αναπλήρωσης, δηλαδή συγγενείς ασθενών και οι 25.000 μονάδες εισάγονται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Άλλες τόσες ωστόσο εκτιμάται ότι καταστρέφονται εξ αιτίας της κακής οργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας.

Απούσα η Πολιτεία από την εθελοντική αιμοδοσία

«Η Πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δε δείχνει καμιά διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ, κ. Χρήστος Πρωτόπαππας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΟΣΕΑ και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σ’ όλη την Ελλάδα που είναι μέλη της, αγωνίζονται καθημερινά, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και προσπαθεί να πείσει την Πολιτεία να εξασφαλίσει με νόμο τους στοιχειώδεις και αναγκαίους πόρους προς τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους.

Εορταστικές δράσεις από τους αιμοδότες

Ωστόσο, η ΠΟΣΕΑ τιμά και ευχαριστεί τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους παροτρύνοντάς τους όχι μόνο να συνεχίσουν να είναι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες αλλά και να συμμετέχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης όλων των Ελλήνων στην κατεύθυνση αυτή και στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εφέτος έχει ως σύνθημα τη «δημιουργία ανθρώπινης σταγόνας αίματος», ενώ θα υλοποιήσει και σχετική δράση στους κατά τόπους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών που θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Ιουνίου και ώρα 12:00 και στη συνέχεια θα αναρτηθεί άμεσα στα Ηλεκτρονικά Κοινωνικά Δίκτυα ώστε να διαδοθεί ευρέως το μήνυμα.

protothema.gr