Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους αλλά και τις αποφάσεις για τις περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών, το υπ. Οικονομικών καλείται να προσδιορίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 318 εκατ. ευρώ. 
Τα χρήματα αυτά που θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαστικούς και σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες δεν είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό 2014 και ως εκ τούτου θα επιβαρύνουν πρόσθετα μειώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα. 
Σημειώνεται πως η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας ανέφερε πως στο πεδίο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων οι δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα τέλη ακινήτων αποτελούν «κίνδυνο». 
Στη βάση αυτή υπάρχει πλέον πιθανότητα η τρόικα να ζητήσει αντικατάσταση των μέτρων που το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικά με αντίστοιχου δημοσιονομικού αποτελέσματος μέτρα όπως έγινε στην Πορτογαλία. 
Σημειώνεται στις 30 Μαΐου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε τρία από τα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, περιλαμβανομένης της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με πάνω από 675 ευρώ μηνιαίως. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε κενό περίπου 600 εκατ. ευρώ. 
Η τρόικα έδωσε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Λισσαβόνα να καταλήξει σε μέτρα ύψους 500 – 800 εκατ. ευρώ για το 2014 που θα αντισταθμίζουν τα δημόσια έσοδα που απωλέσθηκαν από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλιώς προειδοποίησε πως δεν θα εκταμίευση τη δόση των 2,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ξεκαθάρισε στην τρόικα πως δεν θα νομοθετήσει ισοδύναμα μέτρα εν θερμώ και ότι δεν θα ζητήσει την δόση. 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει να λάβει 7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ έως το τέλος του 2014 και 3,9 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και εφόσον η τρόικα της θέσει αντίστοιχο δίλημμα αλα πορτογαλικά θα είναι πολύ δύσκολο να μην υποκύψει. 
Για το θέμα άλλωστε των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να ενημερώσει και το Eurogroup της 19ης Ιουνίου και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook