Η Ουκρανία αναμένει ότι οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φτάσουν σήμερα στο Κίεβο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το φυσικό αέριο, δήλωσε μια πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η άφιξη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη επιβεβαιωθεί και τώρα περιμένουμε την επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», είπε η πηγή.

Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν πρότεινε χθες Παρασκευή τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών από σήμερα στο Κίεβο ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι θα αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο τη Δευτέρα, αν δεν αποπληρωθεί το χρέος του ύψους 1,95 δισ. δολαρίων.

Η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, προετοιμάζεται για να διεξαγάγει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις προμήθειές της, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ύστατης στιγμής για να αποτραπεί η διακοπή των παραδόσεων στη χώρα αυτή και τα προσκόμματα που πιθανόν θα προκύψουν για τις παραδόσεις στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια τέτοια περίπτωση.

«Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε έναν συμβιβασμό, αλλά είναι ανώφελο να ασκείται πίεση σε εμάς», δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, ο εκπρόσωπος της Γκάζπρομ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου προετοιμάζεται για άλλον έναν γύρο συνομιλιών στο Κίεβο.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, στις οποίες διαμεσολάβησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τερματίστηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Η Gazprom έχει ανακοινώσει πως το Κίεβο θα πρέπει να καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια, μέρος των ανείσπρακτων οφειλών της για το ρωσικό αέριο, ως τη Δευτέρα 16η Ιουνίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπαχθεί σε καθεστώς προπληρωμής για τις παραδόσεις και θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook