Μόνο οι μεταρρυθμίσεις θα αποτρέψουν νέα μέτρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πολιτική αναταρχή της περιόδου 2011-2012 έβλαψε το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας μας. 

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι μόνο με εκσυχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, όπως με την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι υποστηρίζει την αποφυγή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. 

Απαντώντας τις αιτίες που δεν έχουν επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ο κ. Τόμσεν εκτιμά πως οφείλεται στην πολιτική αναταραχή 2011 – 2012 και ιδίως η «έλλειψη ευρείας πολιτικής υποστήριξης», που δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, επιδεινώνοντας τους «πόνους» από την προσαρμογή.

Ο Πολ Τόμσεν πρόσθεσε ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται και πως υπάρχει φως «στην άκρη του μεγάλου τούνελ», αλλά και ότι αναμένεται οικονομική ανάπτυξη στο 2014, «μετά από έξι χρόνια ύφεσης».

Τέλος, ο αξιωματούχος του Ταμείου επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για το χρέος, επισημαίνοντας ότι εάν το κάνουν και η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα καταστει βιώσιμο.

newpost.gr